Image Alt

Држава планира да уложи 150 милиона у етно туризам

Држава планира да уложи 150 милиона у етно туризам

Влада Србије спрема уредбу којом ће за сеоски туризам бити издвојено 150 милиона динара (1,3 милиона евра), најавио је недавно министар туризма Хусеин Мемић.

– Спремамо уредбу која ће бити завршена крајем јануара, почетком фебруара, као помоћ сеоском туризму. Опредељено је укупно 150 милиона динара, а предвиђено је да се издваја око 2,9 милиона динара по сеоском газдинству – казао је Мемић за „Српски телеграф“.

Због тога је министар позвао све који то до сада нису учинили, да региструју своја газдинства у централни информациони систем у области угоститељства и туризма (е-Туриста) јер само пријављени могу да конкуришу за ову субвенцију.

– Наш циљ је да за три, четири године једна од главних туристичких атракција буде управо сеоски туризам. Конкурентни смо у региону и све популарнији међу странцима. Њима су салаши и етно-куће права атракција. Отуда је најављено улагање изузетно значајно и допринеће експанзији нашег туризма – рекао је Мемић.

Илустрација: Наставља се експанзија етно туризма у Србији

 

Улагање у туризам, недавно је најавио и председник Републике, Александар Вучић. Он је рекао да ће се највише улагати у салаше и етно куће. Сваки салаш ће добити 25.000 евра гранта на поклон, али мора да уложи својих 2.500 евра, најавио је председник.

Салаши су породична домаћинства у Војводини, док су етно-газдинства куће у централној Србији, најчешће у шумадијском стилу.

– Размишљамо да идемо толико дубоко и помогнемо власницима приватних салаша. Има их много. Око 100 у Војводини. Хоћемо да помогнемо етно-кућама у централној Србији. Хоћемо да уложимо много пара. Хоћемо да нађемо две милијарде евра да бисмо обновили регионалне и локалне путеве – казао је Вучић приликом недавног обиласка радова на тунелу Иришки венац, који се гради у оквиру будућег Фрушкогорског коридора.

Извор: https://www.agrotv.net/drzava-planira-da-u-etno-turizam-ulozi-150-miliona-dinara/

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish