Image Alt

Два сеоска газдинства која вреди посетити у околини Зрењанина

Два сеоска газдинства која вреди посетити у околини Зрењанина

БЕЛО БЛАТО, СТАЈИЋЕВО: На територији града Зрењанина постоје два сеоска туристичка домаћинства – салаш „Лујза“ у Белом Блату и „Теодора“ у Стајићеву.

„Лујза“ од 2008. године послује у склопу пољопривредног газдинства Тошков, које се, осим туризмом, бави и узгојем свиња мангулица, као и прерадом меса од њих.

– Бело Блато се налази на ободу Специјалног резервата природе „Царска бара“ и омеђено је токовима Тисе и Бегеја, као и језерима Мика, Коча, Јоца и Бело. Део туристичке понуде Белог Блата, уз различите манифестације и Етно кућу, која је, са својом поставком, музејског типа, чини и сам салаш „Лујза“. Он своју понуду базира на једнодневним излетима, односно боравку у малом зеленом кутку далеко од градске вреве и гужве, дружењу са домаћим животињама, као и на традиционалним гастрономским специјалитетима Војводине и ђачким ручковима – објашњава Сања Петровић, в.д. директора Туристичке организације града Зрењанина.

d
Фото: Приватна архива

Сеоско туристичко домаћинство „Теодора“ у Стајићеву основале су две сестре, реновирањем старе породичне куће и користећи аутентичне материјале за ово поднебље – швапску циглу, бибер цреп, дрво… „Теодора“ нуди смештај у три собе са по два лежаја.

– Прелепо уређено двориште представља праву банатску бајку у којој је заиста ужитак проводити време. У плану им је за наредни период да у своју понуду уврсте и понуду хране, коју би саме узгајале – наводи Петровић.

Она истиче да је Туристичка организација града Зрењанина започела редизајн свог званичног сајта, који ће обухватити и ажурирање постојећих података. Стога ће се у најскоријем периоду на њему наћи и ова два сеоска туристичка домаћинства као део туристичке понуде града Зрењанина.

Специјални резерват природе “Царска бара”

– Иначе, регистрацију и категоризацију сеоских туристичких домаћинстава обавља Одељење за привреду Градске управе Зрењанин, тако да њихов регистар не можете пронаћи на нашем сајту, нити му ми, као установа, имамо приступ. С друге стране, Туристичка организација, наступима на разним сајмовима и догађајима широм Србије, промовише целокупну понуду града Зрењанина, па самим тим и сеоских туристичких домаћинстава – истиче Сања Петровић. – Позивамо их да заједно са нама наступају на поменутим догађајима где имају прилику да се сами представе на начин за који они сматрају да је најбољи, а све то потпуно бесплатно. Такође, обавештавамо их о свим семинарима, едукацијама и радионицама које се организују на тему сеоског туризма, услуга смештаја у домаћој радиности и слично. На располагању смо и да их, по позиву, посетимо и дамо савете, што континуирано и радимо.

Ж. Балабан

ФОТО: https://visitzrenjanin.com/

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/seoska-turisticka-domacinstva-na-podrucju-zrenanina-na-usluzi-izletnicima-13-06-2023

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish