Image Alt

Градачка бања – репрезентативно место за одмор

Градачка бања – репрезентативно место за одмор

Етно село Градачка бања налази се у селу Градац, на обронцима планине Голије у неопосредној близини општине Рашка. Село Градац простире се у горњем сливу реке Брвенице која настаје у центру села где се спајају Грабовичка и Крушевичка река.

Манастир Градац се налази у истоименом селу на обронцима планине Голије. Удаљен је око 12 км од Брвеника и Ибарске магистрале и 22 км од Рашке. Манастир Градац је задужбина Јелене Анжујске, жене краља Уроша И. Нема писаних података о времену градње манастира, али се верује да је завршена до 1276. године. Основан је као велики мушки манастир. Ктиторка га је богато опремила и о њему се посебно старала. Био је заштићен масивним зидом и имао је два улаза. У манастирском комплексу налазиле су се грађевине: велика Богородична црква и мањи храм Св. Николе Чудотворца Мирликијског на стени, изнад улаза у манастир. Од прве трпезарије, конака и зидина које су опасивале манастирски комплекс сачувани су темељи. У великој цркви посвећеној Богородици (Благовести) било је положено тело краљице Јелене по њеном упокојењу 1314. године.
У Градачка Бања налази се и лековити извор „Очна вода“ који по народном веровању помаже у лечењу очних болести, али и благотворно делује на органе за варење. За овај извор везане су две легенде које се од памтивека препричавају у народу овог краја. По једној на овом извору је српска краљица од слепила излечила једног од својих синова од слепила па јке у знак захвалности светој богородици и изградила манастир Градац непосреднио изнад извора.

 

 

Етно село “Градачка бања ” је направљено као репрезентативно место за одмор, рекреацију и релаксацију од свакодневног посла и стреса којем је савремени човек изложен. Етно село изграђено током 2015.године а званично пуштено у рад на Ускрс 1 маја 2016 године. Структурално је подељен у три дела.
Етно село је у власништву пољопривредних газдинстава Јовановић и Радивојевић из Градца која су регистрована за пружање туристичких услуга – смештај И исхрана гостију . Објекти за смештај гостију су категоризовани са 3 (Апртмани на градачкој Бањи И викенд кућа на Голији) а преуређене куће са 2 звездице.
Етно село је направљено као репрезентативно место за одмор, рекреацију и релаксацију од свакодневног посла и стреса којем је савремени човек изложен. Када дођете у бању, осетите свеж ваздух који вас потпуно обије. Одлично је место за опуштање и бежање од београдске врућине.

Рашчани су познати као гостопримљиви људи, и у последњих неколико година, сређују своје лепоте како би дочекали туристе.

Сам објекат, као и пејзаж карактерише здрава природа, чист ваздух, шум реке и водопад, као и близина лековитог извора.

ГОЛИЈА – место где се одмара у сваком смислу

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish