Image Alt

Београд добија прву етно галерију у Булевару краља Александра

Београд добија прву етно галерију у Булевару краља Александра

Традиционалне рукотворине из Србије, међу којима и стапарски ћилим, биће представљене свету на овогодишњој Светској изложби „Дубаи Експо 2020“, а Београд ће први у Србији добити етно галерију у којој ће сви посетиоци моћи да виде и купе ове аутентичне производе, најављено је данас у оквиру VII ткачке колоније у Стапару.

 

Традиционални догађај који су организовали Град Сомбор и Етно мрежа, уз подршку амбасаде САД и Министарства пољопривреде, окупио је ткаље из Сомбора, Лознице, Инђије, Панчева и Сремске Митровице, међу којима је и талентовани момак из Сокобање, који су израђивали стапарску ружу у техникама ткања, пустовања, златовеза и плетења и тиме допринели очувању нашег наслеђа.

 

Колонију су посетили министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, председница Етно мреже Виолета Јовановић, градоначелник Сомбора Антонио Ратковић,  покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, као и амбасадори Канаде, Словеније и Албаније.

– Жене су чувари традиције и културног наслеђа и зато морамо да радимо на њиховом економском оснаживању, нарочито у руралним подручјима, јер је веома важно да се Србија развија и у мањим срединама, рекла је министарка Матић и поводом отварања етно галерије додала да су после Београда у плану и други већи градови попут Ниша и Новог Сада.

Председница Етно мреже Виолета Јовановић истакла је да ће етно галерија бити отворена у Булевару краља Александра где ће уз изложбене и продајне поставке бити организоване и креативне радионице за децу и младе, као и програми за туристе и званичнике који посете Србију.

„Отварање галерије је наша петнаестогодишња иницијатива и задовољни смо што ће уз подршку града Београда сада и бити реализована. У сарадњи са Министарством трговине и тимом „Србија ствара” наше рукотворине и производи ће се ове године наћи на Светској изложби у Дубаију”, рекла је Јовановић и пожелела стапарском ћилиму да добије географску ознаку порекла.

Градоначелник Ратковић истакао је да истрајност и воља жена чувају од заборава важан део културног наслеђа и да су њихови радови истинска уметничка дела. Покрајински секретар Иванишевић рекао је да Покрајинска влада подржава деловање Етно мреже кроз пројекте и конкретне иницијативе попут отварања Војвођанског салона у згради Бановине са традиционалним војвођанским мотивима.

 

За више информације, пишите нам на etnomreza@yahoo.com или позовите 064 1412816

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish