Image Alt

У овом Храму Преображења Господњег иконостас је осликао Урош Предић

У овом Храму Преображења Господњег иконостас је осликао Урош Предић

Иконостас у Храму Преображења Господњег осликао je Урош Предић, један од најзначајнијих српских сликара

Једна од првих асоцијација на Панчево је најстарија пивара на Балкану – Вајфертова пивара, шеталиште, лепо уређени паркови, музеји и галерије. У том граду на обалама Тамиша и Дунава, у јужном делу Баната, налази се и Храм Преображења Господњег, у којем је иконостас осликао један од најзначајнијих српских сликара реализма Урош Предић. Свакако га треба уврстити у обилазак када долазите у овај шармантни град, на око 18 километара од Београда.

Српска православна црква Светог Преображења у Панчеву подигнута је у периоду од 1873. до 1878. године. Храм је под заштитом Републике Србије као споменик културе у категорији непокретних културних добара од изузетног значаја.

Црква је посвећена Светом Преображењу Господњем, а саграђена је на месту старијег храма с почетка 18. века. Пројекат је израдио архитекта Светозар Ивачковић у неовизантијском стилу, тако да је црква једнобродна грађевина крстообразне основе са куполом монументалне величине и високим звоником издвојеним попут средњовековног пирга. Прецизно осмишљена фасадна декорација је са богато профилисаним кровним венцима, вишеделним прозорским отворима, полукружно завршеним и чипкастим розетама. За главне неимарске послове ангажовани су Фрања Ерлмајер из Београда и Михајло Томић из Панчева. Оно што посебно оставља утисак када крочите у овај храм је иконостас, изведен према пројекту Милорада Рувидића и Бранка Таназевића, а који је осликао 1911. године један од најзначајнијих српских сликара реализма Урош Предић. Зидним сликарством којем доминирају историјске композиције осликао је Стеван Алексић.

Извор: ПОЛИТИКА МАГАЗИН

Фото: https://www.facebook.com/Preobrazenjskihram

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish