Image Alt

Приводи се крају обнова Хиландара

Приводи се крају обнова Хиландара

Манастир Хиландар ће до краја година засијати старим сјајем послије обнове од пожара који је ову схветињу захватио прије двије деценије, рекао је директор Задужбине манастира Хиландар Миливој Ранђић.

Ранђић је навео да радници ангажовани већ мјесец дана радници и да ће груби радови бити готови до краја године, а очекује се да у наредној години остане дио радова на унутрашњем уређењу Игуменарије, посљедњег објекта који је предмет обнове, а први који је горио 2004. године.

“Свако ко буде дошао следеће године у Хиландар неће моћи да види да је манастир горео у стравичном пожару”, рекао је Ранђић и додао да ће остати утисак да је задржан стари изглед светиње.

Највећи приложници у обнови светиње био је српски народ.

Ранђић је подсјетио да је својевремено престолонасљедник британске круне, а сада краљ Чарлс Трећи, након пожара поручио да сваки човјек који саосјећа са лијепим, не може да не буде погођен страдањем Хиландара.

Фото: Инстаграм страница Пријатељи манастира Хиландара

Илустрација: Лоза Светог Симеона

 

Он је демантовао да је садашњи краљ донирао српској светињи милион евра, али је потврдио да је лично учествовао и организовао три добротворна скупа у Великој Британији, не истичући колико је износио његов засебни прилог.

Ранђић је нагласио да је српска светиња одувијек уживала подршку Русије и да постоје озбиљна удружења попут “Пожртвовање за Свету Гору”, одакле стиже значајна материјална помоћ.

Када је ријеч о помоћи Грчке, Ранђић је нагласио да је држава помогла колико је могла, уз напомену да је то главни задатак српске државе.

У ноћи између 3. и 4. марта 2004. године у пламену је нестало више од половине зграда српске царске лавре. Најразорнији пожар у историји ове српске светиње уништио је и значајно оштетио 5.897 метара квадратних или скоро 55 одсто корисне површине.

Извор: https://seesrpska.com/svjetsko/hilandar-ce-do-kraja-godine-ponovo-sijati-u-punom-sjaju-4-3-2024

 

ФОТО: Facebook/ Пријатељи манастира Хиландара

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish