Image Alt

Ово је велики грех, немојте то данас радити

Ово је велики грех, немојте то данас радити

Припреме за највећи хришћански празник Ускрс одвијају се током најтужнијих дана у години – Страсној или Страдалној седмици која својим именом симболизује страдања и муке Исуса Христа.

Међутим, мноштво обичаја и чињеница да многи практикују само неке од њих као што је фарбање јаја, доводи и до тога да православци који нису активни хришћани направе и велике грешке, а без зле намјере.

Једна од грешака која се све чешће дешава откако се разне честитке шаљу мобилним телефонима јесте и да се – честита Велики петак! Ово људи чине несмотрено, али и без имало удубљивања у поруку коју заправо шаљу. По хришћанском вјеровању, Велики петак је дан када је Исус Христ разапет на крсту на Голготи. То је дан велике жалости и обиљежава се строгим постом. Према традицији тог дана се не раде послови у пољу и у кући и овај је празник обиљежен црвеним словом.

Традиција је да се на Велики петак сви уздрже од било каквог весеља и прослава, а они који хришћански обиљежавају Велики петак на тај дан не гледају телевизор и не слушају музику. Једино што се на Велики петак ради је фарбање јаја, а од хране се треба уздржавати или јести само ону припремљену на води.

У православним храмовима, на вечерњим богослужењима на овај дан обележава се време смрти и скидања са крста тела Господњег, када се на посебно украшен сто испред олтара, који симболично представља Христов гроб, износи плаштаница.

Три пута се, уз звуке клепала, обилази око цркве, што симболично представља Христову сахрану. Плаштаница се потом полаже испред олтара. Дан се проводи у тиховању и молитви.

Скидање са крста чест је мотив на сликама великих светских уметника.

Од Великог четвртка до Ускрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Илустрација: Данас се фарбају јаја, а дан проводи у миру, посту и молитвама

Обичаји и веровања
Најтужнији дан у хришћанству, када је Исус Христос осуђен и разапет на Голготи, проводи се у строгом посту и тузи због жртве Исусове. За овај дан везују се бројни народни обичаји и веровања.

Заустављају се сви послови у кући и пољу. Верује се да на данашњи дан не ваља узимати ексере, игле, шила и све друго оштро и шиљато да се не би позлеђивале Исусове ране.

Најважнији посао данас је бојење јаја и то у црвену боју, симбол проливене крви Христове и новог живота који се рађа из његове свесне жртве. Прво црвено јаје назива се чуваркућа и чува се на посебном месту да се не разбије.

Приписују му се посебна својства – лековитост, плодотворност, заштита од града и злих сила. Ко не стигне данас, може да обоји јаја и сутра, пре сунца.

Данас се строго пости, ко може – не једе ништа, други само суви хлеб и воду. Посте чак и они који то нису чинили током претходних дана Великог поста.

Старији људи кажу: ако на Велики петак пада киша, неће бити шљива, а ако је топло и сунчано, очекује се велики род воћа.

Извор: https://srpskainfo.com/mnogi-se-ogrijese-ovo-je-najgora-stvar-koju-mozete-da-uradite-na-veliki-petak/

https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5431445/veliki-petak–dan-najvece-hriscanske-zalosti.html

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish