Image Alt

Молитва Светом Симеону заштитнику деце

Молитва Светом Симеону заштитнику деце

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Светог Симеона Богопримца и Свету Ану.

Свети Симеон сматра се заштитником деце, а Света Ана је била прва пророчица која је Јерусалиму објавила да има новог месију. На данашњи дан слави се и Свети Јаков, архиепископ српски.

Јаков је био архиепископ од 1286. до 1292. године. О њему се мало тога зна. Обнављао је и подизао цркве. Око 1290. године, највероватније је преместио седиште Српске архиепископије из манастира Жича у Пећ. Велику бригу је посвећивао манастиру Студеница, снабдео је богослужбеним књигама. Изузетну бригу је посвећивао српским подвижницима. Ореол светитељства задобио је чистотом своје вере и хришћанске љубави. Красиле су га кротост, смиреност и доброчинства.

Свети Симеон био је један од Седамдесеторице који је био преводилац Библије са јеврејског на грчки језик. Када је преводио пророка Исаију, у делу где стоји: “Ево дева ће затруднети и родиће сина”, Симеон се збунио и избрисао реч “дева” , па је заменио речју “девојка”, и тако и преведео на грчки. У том тренутку јавио му се анђео Божји и одвратио га од његове намере. Објаснио му је да је пророчанство истинито и да пише баш онако како треба. Анђео му је рекао да неће умрети док не види Месију ког је родила девица.

Када је девица Марија донела Исуса у јерусалимски храм, Дух Божји је то јавио Симеону, који је тада био веома стар. Симеон је у храму одмах препознао и деву и сина по светлости која је зрачила око њихових глава као ореол.

Радостан старац узео је Христа у руке и замолио Бога: “Сад отпушташ у миру слугу својега, Господе, по речи својој; јер видеше очи моје спасење Твоје”. А ту се задесила и Света Ана, ћерка Фануилова, она је и сама видела Христа и то објавила народу.

Недуго потом, Симеон је преминуо, а данас се сматра заштитником деце, па православни верници данас обично моле две молитве, једну за мало дете и једну за болесно дете:

Молитва за болесно дете

Господе Исусе Христе, Ти си дошао у овај свет као дете, а иако си истинити Бог, живео си у послушности својим земаљским родитељима. Дај да твоје чедо (име) бодро поднесе терет који му је наметнут и да буде послушно онима које си ти предвидео да се о њему брину. Молимо те милостиво: погледај на њега и у својој неизмерној љубави олакшај му патњу. О, господе Боже наш, пошаљи свог светог анђела да га излечи да би достигао пуноћу живота и служио ти у вери и захвалности у срцу и даруј да постане наследник твога небеског царства. Јер си ти, Христе господе наш, лекар душе и тела и теби славу узносимо са оцем и светим духом, сада, свагда и у векове векова. Амин!

Молитва за мало дете

О Господе силни, помилуј и спаси! И пламичак овај смрћу не угаси! Детенце је ово ко пламичак свеће, А буре су светске и по звезде страшне; Слабичак се огањ под пепео преће. А под Твоју руку човечије душе. Кад се воде дигну и дођу до гуше, И пламен се смањи и огањ овлажи, О Господе спаси, смилуј се, ублажи! Тако Давид пророк Теби се мољаше. Мада он буктиња голема бејаше, А нејако дете у подножју неба, И од злобне жеље болно се колеба. И од злобне мисли заболи га глава, Сваки ветрић злобе њега раслабњава. Угасило би се брзо од ветрова бурни’, Да ти не спасаваш, Помагачу журни. О Господе, и сад помилуј и спаси, И пламичак овај смрћу не угаси! Молитвама, Боже, Твог старог љубимца, Симеона светог, дивног Богопримца.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/danas-je-praznik-kada-se-najmladima-ostvaruju-sve-zele-slavimo-svetog-simeona-zastitnika

ФОТО: Printscreen Youtube

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish