Image Alt

Као да икона гледа вас, а не ви њу

Као да икона гледа вас, а не ви њу

Дејан Милићевић, академски сликар, последње две деценије посветио се фрескописању, изградивши препознатљив стил. Црква Светог Атанасија у Дедини, његовом родом месту, последњи је у низу храмова које је живописао у Србији, Црној Гори и Републици Српској.

Прво велико платно на којем је пре три деценије, инспирисан делима иконописца Андреја Рубљова, у даху насликао свог првог анђела, назначило је нову, духовну димензију Дејановог стваралаштва.

“За сат времена сам ја то урадио и он је онако чудно прогледао и то је било потресно за мене”, сећа се Дејан Милићевић, академски сликар и фрескописац.

Ликовима анђела, са погледом пуним неизмерне благости, сада живопише сводове олтара у цркви Св.Атанасија. Под куполом храма који, са једнаком љубављу и вером, препознатљивим рукописом сам осликава већ девет месеци.

Фото: РТС Print screen

“Као да икона гледа вас, а не ви њу. То заправо и јесте суштина његовог стила да када погледамо, поготово у Христову икону Пантократора, која се налази на врху нашег храма, сам поглед Христов продре у нашу душу и преиспитамо све своје грехе и тражимо заједницу са Господом Богом”, наводи Слободан Маринковић, свештеник цркве Св. Атанасија Великог у Дедини.

“Знате, кажу икона је место сусрета. И управо захваљујући том погледу се дешава тај сусрет на површини зида, на површини иконе”, истиче Дејан Милићевић.

Ликови светих, који под Дејановим кистом настају, јединственог су израза и лепоте. Мештанима Дедине који су то препознали захвалан је на подршци, а владики Давиду на благослову да животно дело ствара у родном месту.

“То много обавезује, много обавезује јер то је једна специфична врста одговорности. Ово је моје село, моја црква и ја ћу и убудуће, кад буде готов живопис, бићу овде на свакој литургији и гледаћу то. Жеља ми је да стојим поносно пред тим. Не смем да се обрукам” закључује фрескописац.

Посла је много, али се Дејан не жали. Уз Божију помоћ, верује, окончаће га за две године, након чега ће црква Св.Атанасија, центар духовности мештана Дедине, заблистати у пуној лепоти.

Извор: РТС

Фото: РТС Print screen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish