Image Alt

Данас је Сабор Пресвете Богородице, ово је молитва за здравље

Данас је Сабор Пресвете Богородице, ово је молитва за здравље

ДАНАС је 8. јануар, други дан Божића, и празник који се назива Сабор Пресвете Богородице.

Сабор Пресвете Богородице обележава се другог дана Божића. Тада хришћанска црква одаје почаст Пресветој Богородици. Ово празновање назива се “сабором”, јер се тога дана све свештенство са народом окупља да прославе Богомајку и зато што се трожествено саборно служи у њену част.

Тога дана и источни мудраци, вођени звездом репатицом, дошли су у Витлејем да се поклоне Господу.

Цар Ирод наредио је тада да се сва деца у Витлејему убију. Међутим, видећи те намере, Бог је послао анђела свог да се јави Јосифу у сну и заповедио му је да са Богородицом и Младенцем побегне у Мисир, што је Јосиф и урадио.

Дошавши у Назарет, испуниле су се речи пророчке: Гле, Господ сједећи на облаку лаку доћи ће у Мисир.

И дан-данас се у старом Каиру показује пећина у којој је живела света породица, а у селу Матареа близу Каира показује се дрво под којим су се одмарали Пресвета Богородица и Господ Исус, испод којег сада протиче чудотворни извор воде.

Молитва
Верници овог дана изговарају ове речи за здравље и спокој током целе године:

Твојим рођењем, Христе Боже, засија свету светлост богопознања, јер се у тој светлости звездом учаху они који звездама служе, да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе са висине Истока, Господе, слава Ти!

Извор: https://www.novosti.rs/c/drustvo/vesti/1320232/danas-slavimo-sabor-presvete-bogorodice-drugi-dan-bozica-izgovorite-ovu-molitvu-zdravlje-spokoj-tokom-cele-godine

ФОТО: Printscreen Youtube/ТВ Храм

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish