Image Alt

Данас је летњи Свети Никола, ево шта треба да урадите

Данас је летњи Свети Никола, ево шта треба да урадите

Српска православна црква и њени верници данас обележавају пренос моштију Светог Николе, светитеља познатог по чудотворним моћима и заштити морепловаца, уз многе обичаје и веровања која су опстала кроз векове.

Овај празник посвећен је преносу моштију Светог Николе из Мире у Бари, где и данас почивају. Иако календарски не припада лету, овај дан се у народу назива и “летњи” Свети Никола.

Хришћани верују да је Свети Никола чудотворац и да се многа чуда дешавају од његових чудотворних моштију из којих непрестано избија свето миро, којим се лече болесници. Овај светитељ је спашавао насукане и изгубљене бродове, па се сматра заштитником морепловаца. Због тога га морнари често позивају при опасним ситуацијама или бродоломима.

На овај датум су све лађе, где год се налазе, бацале своја сидра и до сутрадан мировале, одајући славу овом светитељу. Данас се често заустављају лађе док се морнари помоле светитељу и онда настављају пут.

Хришћани верују да својим чудесним моћима Свети Никола помаже сваком ко му се обрати за помоћ у болести, немоћи и душевној патњи. Уз помоћ његове молитве слепима се враћа вид, хроми проходају, а глувима се враћа чуло слуха. Према предању из наших крајева, управо је Свети Никола повратио вид слепом српском краљу Стефану Дечанском.

Током векова, Свети Никола је постао један од најомиљенијих светаца и за њега се везују многи обичаји опстали из давнина. Данас, према веровању, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове.

У неким крајевима одржао се и обичај даривања деце на овај празник јер је Свети Никола и њихов заштитник. Зато, ако су вам малишани били добри, обрадујте их неком ситницом – њих ћете обрадовати, вама ће бити лепо, а и народ каже – ваља се.

Извор: https://www.dnevnik.rs/drustvo/danas-sve-lade-stoje-letni-sveti-nikola-svetac-je-putnika-i-dece-evo-sta-treba-da-uradite

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish