Image Alt

Данас је велики празник Свете Тројице

Данас је велики празник Свете Тројице

Српска православна црква (СПЦ) и њени верници славе данас један од најзначајних хришћанских празника – Свете Тројице, који се још зове Духови и Силазак Светог духа на апостоле.

Овај празник се празнује три дана, а први дан пада увек у недељу, на педесети дан од Ускрса.

На Свете Тројице испунило се Христово обећање ученицима да ће примити благодет духа светог и проговорити многим језицима које до тада нису знали. Тиме је завршено оснивање Христове цркве, а апостоли кренули по свету да шире Христово учење.

Још од првих хришћана, обичај је да се на овај празник под у храмовима покрива травом, а зидови украшавају зеленим гранама.

Током молитве, народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила. Многи носе венчиће са собом, да би их Господ заштитио од разних несрећа.

Колико је велики празник, говори и то да се слави три дана. Код Срба и још чешће код Руса и Грка, тај празник се зове и Педесетница. По значају то је трећи празник, после Ускрса и Божића. Празновање се наставља целе седмице током које се не пости. Представља увод у Петровски пост.

Света Тројица слави се и као крсна слава, негде први, а негде други дан.

Као слава, Дан полиције и Дан МУП-а Србије, обежава се у знак сећања на 1862. годину када је српска жандармерија, на овај празник, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур-чесме, као и у наредна два дана током турског бомбардовања Београда.

Обичај је да се на овај празник у храмове и домове уноси освећена зелена трава и цвеће.

За то има неколико “покрића”.

Једно је по угледу на старозаветни јеврејски обичај о празнику „Седмица“, пошто је Дух Свети сишао на апостоле на овај јеврејски празник. Зеленило обнавља природу, а Дух Свети обнавља душе наше као и целокупно биће.

Други је да су куће Јевреји а тиме и апостоли украшавали грањем, цвећем и травом подсећајући се на време кад су после ропства лутали са Мојсијем по пустињи и живели у колибама од грања и лишћа.

Илустрација: Данас се оболежева дан стварања Сркве Христове, зато је обичај да се обилазе  манастири

После свете литургије служи се молитва, призив светом духу, на којој се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венчићи се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид. Празник Свете Тројице увек се слави у недељу.

Обичаји везани за Свету Тројицу имају везе са паганским временима и борбом против демона те се сматра да на Духове не треба спавати. Верује се да у периоду пре и после овог празника владају моћне енергије.

Обичај је да се обилазе манастири, што би нарочито требало да чине особе које траже опрост грехова или лек за болест. Добро је, како тврде упућени, из тих манастира понети освештану водицу јер у наредних годину дана обезбеђује хармонију у дому.

Извор: https://www.dnevnik.rs/index.php/drustvo/danas-je-veliki-praznik-svete-trojice-obicaj-je-da-se-obilaze-manastiri-veruje-se-da-vala

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish