Image Alt

Данас је Аранђеловдан, ево како се правилно честита слава

Данас је Аранђеловдан, ево како се правилно честита слава

Српска православна црква и верници данас славе Светог арханђела Михаила или Аранђеловдан. Према броју верника који га славе, на другом је месту, после Светог Николе.Аранђеловдан је посвећен архангелу Михаилу, предводнику војске анђела, бестелесних сила добра које су учествовале у стварању света. Сматра се чуварем православне вере и борцем против јереси.Свети архангел Михаило, симбол је борбе против зла, и на иконама и фрескама приказан је као небески ратник у војничкој опреми, са мачем, копљем и злим духом који, окован ланцима, лежи под његовим ногама.

Његов култ настао је у трећем веку и развио се најпре у Фригији. Као празник, Аранђеловдан је установљен век касније, у време Силвестера Првог Римског и Патријарха Александра Александријског.

По броју људи који га у нашем народу слави као крсну славу, налази се на другом месту. Молитвеник је пред Богом за све свечаре и борац за њихов напредак.

Зашто је важно да на славској трпези имате и жито

Црква подсећа да се, насупрот традицији славара, и за овај празник приноси жито. Намењено је за покој душе предака који су се заветовали Светом архангелу Михајлу.

Заштитник је лозе Немањића, слава је Саборне цркве у Београду.
Обичаји и веровања

На данашњи дан, верује народ, обавезно се треба молити за излечење, али и опростити грехе свим неверницима и тада ће им се остварити највећа жеља – они и њихови највољенији биће здрави.

У народу се верује да време на Аранђеловдан, показује како ће бити током целе зиме и пролећа. Постоји и изрека: “Какво је време на Аранђеловдан, тако ће бити током целе зиме и пролећа”.

У неким крајевима Србије сматрају га и заштитником сточара.

Верује се да овај зимски светац лута прерушен у просјака како би невернике усмерио на прави пут, а невољницима помогао.

Како се правилно честита слава?

Правило је и да домаћин госта дочека пред кућом или на прагу дома речима: “Добро дошли”, а гост честита славу на овај начин:

“Честит свети (нпр. Ђорђе) и срећна ти слава домаћине! Нек Бог да здравља и среће, теби и твојој породици!”

Домаћин одговара:

“Хвала и добро нам дошли! И вама нека Бог и свети (нпр. Михаило) помогну да доста година долазите и да славимо у здрављу и весељу!”

Како који гост долази на славу прво се послужује славским житом и отпије гутљај освештаног вина. Најприје се прекрсти, пожели добро здравље кући у коју је дошао, а кад заврши гости по старешинству сједају за сто.

Ко испоштује обичај да се на славу не позива, а има неколико слава да обиђе истог дана, онда тај који није позван долази код свечара у вријеме између ручка и вечере, да би честитао славу домаћину, који га прима и служи: житом, пићем, колачима и кафом. У оваквим случајевима гост се задржава око пола сата и одлази. Тако се поступа и кад гост мора да обиђе више свечара, као и због поштовања домаћина.

У Србији се још понегде сачувао и обичај “дворења славе”. Тада домаћин у свечаном одијелу и изразито ведро расположен, дочекује госте, послужује их, и цио дан не сједа за сто док год гори славска свијећа, из поштовања према светитељу који се сматра главним гостом у кући тог дана.Данас, многи који славе госту саопште када га очекују, да ли за доручак, ручак или вечеру, што би се раније сматрало изразом непоштовања госта.

Извор: https://www.rts.rs/vesti/drustvo/5313709/danas-je-arandjelovdan-praznik-koji-pokazuje-kakvi-ce-biti-zima-i-prolece.html

https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zivot/Ovako-se-pravilno-cestita-slava/800774

ФОТО: Printscreen Facebook/ Ћићевац инфо

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish