Image Alt

Данас славимо Светог Наума

Данас славимо Светог Наума

Православни верници обележавају данас летњи празник Светог Наума.Свети Наум био је ученик словенских учитеља словенских светог Ћирила и Методија и један од Петочисленика.

Прославио се ка чудотворац и велики зналац током свог путовања у Риму. Познавао је многе језике, а према веровању из његових се очију изливала исцелитељска сила, која је исцељивала болеснике. При повратку из Рима, свети Наум и Климент су се настанили на обалама Охридског језера. Док је свети Климент деловао као епископ у Охриду, свети Наум је основао на јужној обали језера манастир.

Манастир и дан данас краси ту обалу, као што име светог Наума краси историју словенског хришћанства. Кроз векове, манастир је био извор чудотворне силе и уточиште болним и невољним.

Илустрација: Манастир је подигао Свети Наум на самој обали Охридског језера

Око светог Наума сабрало се мноштво монаха са Балкана. Свети Наум је био мудар учитељ, јединствен руководитељ монаха, одлучан подвижник, чудотворан молитвеник и духовник. Он се посебно трудио да преведе Свето писмо и остале црквене књиге, са грчког језика на словенски. Чинио је чудеса за живота и после смрти.

Према веровању, његове чудотворне мошти и дан-данас задивљују, нарочито исцељењима од тешких болести. Кад је летњи празник, окупи се велики сабор народа у манастиру Светог Наума. Многи болесници долазе, или бивају доношени, да ту над моштима светитељевим кроз веру и молитву добију исцељење. Не само православни него и људи друге вере долазе да потраже помоћ од Светог Наума.

Упокојио се у првој половини десетога века Године 1926. један муслиман из Ресна донео је и приложио манастиру звоно из благодарности, што му је светитељ исцелио брата и са самртничке постеље подигао га поново у живот.

Извор: https://www.dnevnik.rs/index.php/drustvo/danas-se-slavi-sveti-naum-u-ovom-manastiru-na-ohridu-je-posebno-svecano-na-danasni-dan-03

ФОТО: Printscreen Youtube/ Свети Наум | Манастирски комплекс | Охрид/ Discover Macedonia

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish