Image Alt

Бисер међу српским светињама црква Лазарица

Бисер међу српским светињама црква Лазарица

ЦРКВА Лазарица у Крушевцу, позната и као дворска богомоља кнеза Лазара Хребељановића, данас слави свога заштитника, Светог Стефана.

То је само један од бројних разлога због којих верници сматрају ову цркву посебном. Претпоставља се да је подигнута као и сам град, са утврђењем од 1371. до 1378. године у славу рођења деспота Стефана Лазаревића. Никада није рушена.

У овој цркви, чува се вратни пршљен кнеза Лазара, а део моштију уз специјалне мере заштите похрањен је у стакленој кутији, обложен у кивоту. Као вредне реликвије, ту се чувају и делови моштију, симболично, Светог Вида, по коме се и празнује Видовдан, и Јелене Балшић, Лазареве ћерке.

– Лазарица никада није претварана у џамију, што је била судбина многих православних цркава – испричао је „Новостима“ свештеник Жељко Марковић, старешина цркве Лазарица. – Повремено су је Турци како би се наругали, претварали у коњушницу или барутни магацин, али већи део грађевине је веран средњовековном периоду. На томе треба захвалити и архитекти Пери Поповићу који је 1904. радио реконструкцију цркве и поново открио моравску пластику, 17 розета и старе куполе.

Илустрација: Једна од ретких цркава која није рушена, нити је претварана у џамију

Иконостас Лазарице израдили су припадници Охридске школе1844. године.

Прво звоно у ослобођеној Србији које нас и данас служи у Лазарици, поклон је вожда Карђорђа из 1812. године. То, међутим, није случај са Милошевим звоном, које је поклоњено 1833, али трајно изгубљено у балканским ратовима.

Црква Лазарица заузима централно место у остацима Лазаревог града, који се први пут спомиње 1387. године у повељи дубровачким трговцима. Делови Донжон куле, остаци западног и источног зида, сачувани су трагови некадашње српске престонице.

Сведочанства о свештеницима цркве Лазарице од 1833. године до данас чувају се у библиотеци ове богомоље, заједно са више од 3.500 наслова. Међу њима је и јеванђеље на црквено-словенском језику, из 1836. године.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1320632/jedna-najpoznatijih-srpskih-crkava-danas-slavi-svog-zastitnika-nalazi-srcu-srednjevekovne-prestonice-foto-video

ФОТО: Facebook/ Вера Пјер

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish