Image Alt

7 разлога зашто треба јести босиљак

7 разлога зашто треба јести босиљак

Ароматични босиљак сваком јелу може да да нови „шмек“, учини га другачијим и допадљивијим, али његова посебна вриједност је што има и љековита својства, посебно ако је свјеже убран.
Босиљак је ароматична биљка која се често користи као зачин у кувању. Међутим, многима промиче колико је заиста богата нутритивна и љековита вредност овог невероватног зачина. Ево седам добрих разлога зашто би требало да га користите чешће.

1.Богат антиоксидансима

Босиљак је богат антиоксидансима, који помажу у борби против слободних радикала у тијелу. Слободни радикали су молекули који могу да оштетете ћелије и ткива, што може да доведе до различитих болести. Антиоксиданси у босиљку помажу у спречавању оштећења ћелија и могу да смање ризик од хроничних болести као што су болести срца, дијабетес и рак.

2. Може побољшати варење

Босиљак побољшава варење. Један од начина на који то ради је повећање производње желудачне киселине, која је неопходна за правилно варење хране. Поред тога, овај зачин садржи влакна која одржавању здравље система за варење.

3. Може смањити упале

Ова ароматична биљка садржи једињења која имају антиинфламаторна својства. Она могу да помогну у смањењу упала у тијелу, што може да смањи ризик од хроничних болести као што су артритис и кардиоваскуларне болести.

Илустрација: Босиљак побољшава имунитет, варење, ублажава стрес и смањује упале

 

4. Ублажава стрес

Босиљак има смирујући ефекат на тијело и помаже у смањењу стреса. Истраживања су показала да конзумација босиљка може да смањи ниво кортизола, хормона који се ослобађа у тијелу током стресних ситуација.

5. Пријатељ срца

Ова зачинска биљка одржава здравље кардиоваскуларног система на неколико начина. На примјер, помаже у снижавању нивоа холестерола у крви и смањењу крвног притиска, што заједно смањује ризик од срчаних обољења.

6. Може побољшати имунитет

Босиљак је богат витамином Ц, који је важан за јачање имуног система. Поред тога, садржи и друге хранљиве материје које помажу у одбрани организма од инфекција.

Илустрација: Босиљак може да се гаји и у саксији на тераси или прозору

 

7.За здраву кожу

Босиљак садржи антиоксиданте који помажу у спречавању оштећења коже од слободних радикала. Поред тога, има антимикробна својства која спречавању инфекције коже.

Поред свих ових предности, ова ароматична биљка је нискокалорична и богатог укуса, што је чини одличним додатком готово сваком јелу. Можете је додати свему, од салата и тјестенина до супа и варива. Освјежавајући напитак од босиљка можете направити и додавањем неколико листова у воду.

Извор: https://www.nezavisne.com/zivot-stil/zdravlje/Sedam-razloga-zasto-treba-jesti-bosiljak/772424

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish