Image Alt

7 биљака против стреса

7 биљака против стреса

Стрес може бити изазван различитим факторима, професионалним притисцима, конфликтима у радном или породичном окружењу, финансијским бригама, здравственим проблемима, сад и Европским првенством у фудбалу…

Симптоми стреса најчешће се испољавају тешкоћама са варењем, успореним метаболизмом, дебљањем, падом имунитета, несаницом, повишеним крвним притиском и проблемима са срцем.

Природа нам увек пружа мирно уточиште против напетости и тескобе. Шетња шумом, мирис биља, шум воде или само поглед на небо могу да нам донесу потребан мир и да нам напуне батерије.

Биљни лeкови имају дугу историју употребе против стреса и данас су опет веома популарни. Биљке се својом суптилном снагом и древним знањем намећу као важни савезници у борби против менталног и оксидативног стреса.

Природа нуди много начина за помоћ у смиривању и борби против стреса и анксиозности, која је природна реакција на стресне ситуације. Ево неколико биљака које су познате по својим умирујућим својствима:

Лаванда

Како је свугде доступна и једоставна за употребу, лаванда је изврстан избор за особе које желе да негују своје тело и ум лековитим биљем.

Због свог умирујућег мириса, често се користи у ароматерапији за смањење анксиозности и побољшање квалитета сна. У традиционалној и народној медицини користи се за смиривање нерава, а користи се у облику чаја или као етерично уље.

Истраживања показују да ароматска једињења у лаванди активирају одређене делове мозга и побољшавају расположење. Докази из клиничких испитивања показују њену ефикасност у лечењу општег анксиозног поремећаја, несанице и стреса.

Илустрација:Чај од камилице одавно је познат као лек за смиривање и побољшавање спавања

Камилица
Чај од ове биљке је традиционални лек за смирење и помоћ при спавању. Ова биљка се вековима користи у традиционалној медицини.
Постоје две уобичајене врсте камилице: немачка и римска камилица.

Камилица садржи флавоноиде и терпеноиде, који се сматрају главним активним састојцима одговорним за њена умирујућа својства.

Чај од камилице се често препоручује као природни начин за смањење анксиозности и опуштање.

Студије су показале да редовно конзумирање чаја од камилице може да помогне у смањењу симптома генерализованог анксиозног поремећаја.

Може се користити и у облику есенцијалног уља, које се додаје у купку или користити у дифузору за ароматерапију.

Валеријана

Корен валеријане се користи као природни седатив и често се препоручује за третирање несанице.

Валеријана је биљка која се већ дуго користи у традиционалној медицини и често се препоручује као природни третман за успављивање, анксиозност и општи стрес.

Неки истраживачи сугеришу да валеријана може да повећати количину неуротрансмитера ГАБА у мозгу, што доприноси њеном умирујућем ефекту.

Обично се конзумира у облику чаја, капсула или тинктуре.

Може реаговати са одређеним лековима, укључујући седативе и антидепресиве, па је пре употребе потребно консултовати се са лекаром.

Илустрација: Матичњак такође помаже код стреса

Матичњак
Матичњак или мелиса се од давнина користи се за смањење тескобе и стреса и може да помогне у смиривању ума пре спавања. Сматра се одличном мирисном и стимулирајућом биљком за нервни систем, јер помаже у опуштању и ублажавању напетости. Осим тога, ова биљка побољшава варење, подстиче боље расположење и менталну јасноћу, па чај можете укључити у свакодневну рутину.

Употреба матичњака као анксиолитика, благог седатива и средства за јачање памћења има дубоке корене још из средњег века. Традиционално се користи у мешавинама чајева за постизање мирног сна.

Неколико клиничких студија доказало је позитивне учинке екстракта матичњака на пацијенте који пате од анксиозности. Истраживања су открила специфичне материје у матичњаку које делују као благи седативи и антиконвулзиви, опуштајући грчеве и нервни систем.

Пасифлора
Пасифлора – ова биљка помаже у смањењу симптома анксиозности и може побољшати квалитет сна.

Пасифлора је цветна врста винове лозе пореклом из југоисточног дела Северне Америке која је позната по лепим белим цветовима са љубичастим, плавим или ружичастим центром.

Смирујућа својства овог егзотичног цвета умирују генерације већ столећима. Ову биљку обилато су користили традиционални травари због њеног деловања на нерве и благог седативног деловања. У традиционалној биљној медицини листови пасифлоре се користе за одржавање опуштеног расположења, ублажавање стреса и напетости, као и за побољшање сна.

Неколико клиничких студија потврдило је да пасифлора има умирујуће (анксиолитичко) деловање. Може се давати и за ублажавање напетости мишића и цревних грчева, који су често повезани са стресом.

Чај од пасифлоре се често комбинује са валеријаном, матичњаком или другим биљкама за смирење. Може се пронаћи и у облику екстракта, капсула и таблета.

Липа
Мирисни цветови липе садрже бројне лековите материје, укључујући флавоноиде, танине и етерично уље, које помажу у опуштању мишића, ублажавању стреса и побољшању сна.

Липа садржи и кемферол и кверцетин, биоактивна једињења која делују умирујуће на централни нервни систем, што помаже у управљању стресом.

Једна од традиционалних употреба цветова липе била је умиривање хистеричних напада и смањење симптома повезаних с анксиозношћу, као што су сметње са варењем, лупање срца, мучнина и повраћање.

Недавне студије су потврдиле да екстракт липе има умирујуће дејство, јер имитира деловање неуротрансмитера ГАБА, који инхибира осетљивост рецептора у нервном систему. Истраживања су уједно показала да присуство антиоксиданса попут флавоноида, помаже у регулацији активности нерава.

Редовито испијање шољице чаја од липе снижава крвни притисак и болове повезане са напетошћу, као што су тензионе главобоље. Може, такође, да помогне у побољшању квалитета сна подстицањем опуштања и смањењем психичке непријатности и брига.

Илустрација: Сам мирис рузмарина већ помаже

Рузмарин
Још једна биљка која помаже код смиривања стреса. Према тврдњи стручњака, рузмарин има способност не само да побољша памћење, већ и да ублажи стрес и игра кључну улогу у превенцији когнитивних поремећаја повезаних са старењем. Студија објављена у часопису “Међународни журнал Неурологије” закључила је да удисање ароме рузмарина може да побољша концентрацију и памћење.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/571414/zdravlje/lekovito-iz-prirode/smirite-se-uz-pomoc-prirode-7-biljaka-protiv-stresa

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish