Image Alt

Шумадија има оно што већи део Европе није ни видео!

Шумадија има оно што већи део Европе није ни видео!

Преносимо вам прелепу причу колега из РТВ.

Боравак у природи за првомајске празнике може да буде и другачији од класичног камповања које подразумева припрему већ купљене хране. Љубиша Симовић на излетишту Ждребан код Горњег Милановца припрема оброке од биљака које бере у оближњој шуми и на ливадама. Посебан доживљај природе када спремате оброк направљен искључиво од биљака које се налазе у вашој околини. Љубиша Симовић како сам каже поштује природу и њене законе већ 55 година. Решен је да нам покаже како да направимо оброк који садржи чорбу, главно јело и салату од биљака које се налазе у околини 300 м на излетишту Ждребан код Горњег Милановца.
Љубиша Симовић, љубитељ и познавалац природе за РТВ каже: “Зеље је биљка која се налази на свим нашим ливадама, веома је приступачна. Налази се по влажним ливадама, по странама, на ивици шума”. Након зеља, који је главни састојак чорбе, кренули смо у потрагу за копривама ”Сада ћемо да наберемо врхове коприва и онда ћемо да их обаримо мало у сланој води, исецкамо, додамо мало пиринча, додамо мало зачина, обликујемо пљескавице и уваљамо у презлу” објашњава Симовић.

После биљака које Љубиша набрао на ливади отишао је у шуму у бербу цветова биљке сремуш од које планирана зачинска салата. Он објашњава за РТВ да лист сремуша се користи док је још потпуно млад, пре цветања. Има у себи највише активних супстанци и изузетно је добар за чишћење крви. Лист се користи за детоксикацију организма, невероватан је. У другој фази користимо цвет који је веома декоративан и лепог укуса истиче овај познавалац лековитог биља.

Када се направи кружно огњиште од камења и донесу дрва за ватру, припрема чорбе од зеља може да почне. Након тога следи главно јело пљескавице од коприва.
Сакупљамо доста печурка, разне врсте биљака, ту долази чајно биље, биље за салате. У нашем природном амбијенту, овде у Шумадији има сигурно преко 250 јестивих и веома здравих врста. Од укупне флоре које се налази у Европик, 62% биљака расте у Шумадији. Не само процентуално него је то место где расте најквалитетније биље. Ми смо повлашћени по том питању.

Љубиша Симовић на овај начин поручује да се храна може припремати у природи из саме природе. “Имате јестиве, нејестиве и отровне биљке, имате биљке које могу да изазову одређене врсте алергија. Научите само отровне за почетак којих је можда 3%, онда иду све остале” саветује Љубиша почетнике у сакупљању лековитог биља,

Свако може да своју боравак у природи обогати припремом необичне хране за коју је потребно је мало труда и рада поручио је Љубиша и додаје да су јела из природе не само здрава него нас повезују са животном околином и зеленилом које често занемарујемо.

Аутор: РТВ, Војвођански дневник

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish