Image Alt

Хајдучка трава лечи људе, храни пчеле

Хајдучка трава лечи људе, храни пчеле

Хајдучка трава је једна од најпознатијих и највише коришћених лековитих биљака код нас. Име је добила по хајдуцима који су њоме видали ране задобијене у биткама са Турцима. У народној медицини користи се као проверено средство за желудачне тегобе, у лечењу рана и гнојних процеса, за кожна оболења и заустављање крварења.
У Србији расте као дивље цвеће поред путева, на ливадама, пашњацима, по рубовима ораница и напуштеним стаништима. Позната је и као медоносна биљка јер је воле пчеле, а може да се користи и као природно ђубриво. Међутим, мало је познато да се ова биљка може гајити и као цвеће, изузетно је декоративна и биће леп украс у свакој башти.

Илустрација: Хајдучка трава се већ вековима користи у народној медицини

ИМЕ ДОБИЛА ПО АХИЛУ
Хајдучка трава (лат. Achillea millefolium) латинско име је добила по античком грчком јунаку Ахилу који је њоме видао ране или соком од ове биљке мазао тело како би се заштитио од стрела. У традиционалној кинеској медицини користе је за лечење уједа змија, Индијци сматрају да је ненадмашна за снижавање температуре. Келти су је користили у магијским церемонијама, у Ирској против урока, Кинези су помоћу ње прорицали будућност а Швеђани су је користили за прављење пива. У нашем народу позната је под именима хајдучица, столисник, ромоника, куница, спориш, романтика, јалови месечњак…
У питању је вишегодишња зељаста биљка која достиже висину између 1 и 1,2 метра. Као дивље цвеће расте у сувом земљишту које је сиромашно хранљивим материјама. Веома је издржљива и презимиће без проблема. Листови су тројно перасто распоређени на велики број сићушних режњева а сам распоред листова је спиралан. Док је биљка млада стабло и листови су покривени длакама које касније отпадну. Цветови су модификовани листићи цвасти овалног облика а цвета од јуна до септембра. Цвасти су распоређене у облику штита на врховима грана. Могу бити беле, светло или тамно жуте, розе, пинк или црвене боје. Приликом избора места за садњу изаберите део врта који је заштићен од ветра који може поломити њене нежне стабљике. Хајдучка трава се може гајити у већим саксијама или жардињерама а да би задржала леп изглед препоручује се орезивање у пролеће пре цветања. Погодна је за вазе али и као суво цвеће које ће дуго потрајати.
Има изузетно пријатан, ароматичан мирис. Бере се у фази пуног цветања заједно са стабљиком дужине до 15 цм и повезује у мале букетиће који се суше на промаји. Ароматични мирис још је израженији кад се осуши а уколико се чува у папирним кесама у сувој и хладној просторији заштићена од светла може да потраје и годину и по дана.
Биљку је потребно подмладити па се сваке две до три године раздвајају бокори и саде на друго место, док матична биљка може без проблема да опстане на једном месту и до пет година.

Илустрација: Хајдучка трава воли више суво него влажно земљиште па не треба претеривати са заливањем приликом узгоја

БОЛЕСТИ И ЗАШТИТА
Хајдучка трава највише воли директно сунце, али успева и на полусеновитим местима. Воли добро пропусно земљиште сиромашно хранљивим састојцима и не треба је превише заливати. Више јој прија сува, истрошена земља него натопљена водом.
Уколико приметите одумирање појединих листова или изданака врло вероватно да су је напале гљивице које продиру у биљку кроз корен или врат, луче отровне материје и запушавају спроводне судове. Гљивице се најчешће појављују кад се биљка залива више него што јој прија зато водите рачуна да место где расте хајдучка трава увек буде више суво него влажно.
Кад су у питању штеточине хајдучку траву најчешће нападају лисне ваши које сисају биљне сокове и које се настањују на полеђини цветних главица. Уколико је биљка нападнута већом количином штеточина цветови се деформишу и суше. За заштити се могу користити разне врсте хемијских производа али пре него што посегне за њима покушајте да у башти нађете бубамара и да их пребаците на хајдучку траву. Ове симпатичне бубице се хране лисним вашима и врло брзо ће вас спасити напасника а ваша хајдучка трава ће се лако опоравити.
Надземни део хајдучке траве садржи велике количине ароматичног етарског уља које се користи у козметичкој индустрији за справљање препарата за негу и регенерацију осетљиве и дехидриране коже као и за лечење бројних кожних оболења. Хајдучка трава је иначе једна од најзаступљенијих лековитих биљака које препоручује и званична медицима. Најчешће се користи као чај, у виду уља и тинктура, чак и за лековите купке. Уколико посадите ову биљку у башти имаћете двоструку корист – цвеће које ће улепшати ваш врт и лековиту биљку на дохват руке уколико вам, не дај Боже, затреба.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish