Image Alt

Стижу моћне купине здравије и од малина

Стижу моћне купине здравије и од малина

Купина је вишегодишња биљка из породице ружа. У многим земљама дуго сматрала за коров, посебно због оштрих бодљи на гранама и лишћу, па берба овог воћа није ни мало лака. У народној медицини купина се користи као лек, а осим плода лековит је корен и лишће. Занимљиво је да, за разлику од другог воћа, на грму купине истовремено на метли постоји плод у свим фазама развоја – од цвета до зеленог и потпуно зрелог плода.

Илустрација: Семенке купине садрже изузетно важне природне масноће којих у другом воћу нема

 

ЗДРАВЕ ЧАК И СЕМЕНКЕ
Иако личи на свој ружичастог рођака малину, купина је ипак потпуно другачија не само по боји и изгледу. За разлику од малине чији торус (цветна ложа или стабљика) остаје на биљци током брања па је плод изнутра шупаљ, код купине торус остаје у плоду. Купина расте широм света, а веровали или не постоји чак 375 врста које се због својих нутритивних вредности и благодети по људски организам све чешће гаје у воћњацима.
У поређењу са малином, купина је далеко здравија због богаства витамина, минерала док семенке купине садрже изузетно важне природне масноће којих у другом воћу или нема или га има врло мало. Купина има свега 48 калорија у 100 грама и осам грама влакана што је трећина препоручене дневне дозе потребне човековом организму. За њихову тамнољубичасту, односно готово црну боју плода, заслужан је антоцијан који ставља купине на врх хране богате полифенолима. У питању су микронутријенти изузетно важни за људско здравље који се добијају конзумирањем одређених биљних врста.
Влакна, којих има доста у купинама, утичу на побољшање варења, снижавају холестерол, једном речју купине су природни пробиотик што значи да хране добре батерије у нашим цревима, подстичући тиме и ради имуног система. Купине обилују витамином Ц, чак два пута више него боровнице, и само једна порција овог воћа задовољиће половину дневних потреба за овим витамином у организму. Како су показале бројне студије купине повољно утичу на кардиоваскуларни систем, здравље срца и јетре, али и апсорпцију гвожђа у организму, па се препоручују код анемије.
Једна шоља купина у току дана задовољава скоро трећину дневних потреба за витамином К, који је важан за правилну коагулацију крви и здраве кости. Ћелије коштаног ткива не могу да се стварају без витамина К чији дефицит доводи до повећаног ризика од прелома, а дугорочно и до остеопорозе.
Купине су богате и манганом који је такође утиче на здравље коштаног система, али и на стварање колагена без којег нема здравих зглобова и коже. Иако су слатке купине имају прилично низак гликемијски индекс и свега 7 грама шећера по порцији. У комбинацији са високим садржајем влакана ово воће помаже у регулисању нивоа шећера и инсулина у крви, па се препоручује дијабетичарима.

Илустрација: У поређењу са малином, купина је далеко здравија због богаства витамина и минерала

 

ЛЕКОВИТ И КОРЕН И ЛИШЋЕ
Антиоксиданти, којима су купине богате спречавају запаљенске процесе у организму и утичу на начин на који неурони комуницирају. Због тога ово воће успорава проблеме са памћењем и моториком, као и когнитивним способностима код старијих људи. Код купина су здраве чак и семенке, јер су богате омега-3 и омега-6 масноћама, као и протеинима, каротеноидима, као и фолном киселином па се купине препоручују трудницама, јер спречавају дефект неуралне цеви ембриона. Ово воће у себи садржи и лутеин који је добар за заштиту очију и коже од штетности ултраљубичастих зрака, па је добар савезник у борби против старења.
Осим плода код купине је лековит корен и лишће које се одвајкада користило у народној медицини за лечење бројних болести. Приликом вађења корена бирају се делови који су дубље у земљи, добро се оперу и одмах употребљавају за припремање лековитих препарата. Травари кажу да корен не ваља га сушити и чувати, јер губи лековитост. Тинктура од корена купине делује против анемије и на површинско зарастање коже и слузокоже. У ову сврху може да послужи и чај од лишћа купине, који се користи и код болова у грлу, али и дијареје. Корен купине скуван у винском сирћету лечи упалу десни и стари је народни лек против пародонтозе, док жене чај од корена купине користе против неуредних менструација. Купине је најбоље јести у свежем стању, али се могу користити и за припрему слатког, џемова, сокова, у производњи бомбона док је купиново вино надалеко познат као непревазиђени лек за малокрвност и као чувар здравог срца.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish