Image Alt

Смиље је скупо али делотворно

Смиље је скупо али делотворно

Сигурно сте чули за многобројне препарате који помажу у заустављању старења, подмлађивању лица и хидратацији суве и уморне коже. Али, да ли сте чули за биљку под називом “смиље”?
У питању је медитеранска биљка која расте на сунчаним камењарима и падинама, у пукотинама стена, напуштеним виноградима и уз ивице путева. За њена лековита својства знали су и стари Грци који су је користили за видање рана. Међутим, смиље је дуго била заборављена и добро скривана тајна. Осим за подмлађивање, смиље има и бројна друга лековита својства.

Одличан је лек против бронхитиса и кашља, делује као седатив, снижава крвни притисак, ниво холестерола у крви, спречава настанак угрушака, ублажава болове и јача цео организам. Њен значај су препознали и најбоље искористили Французи, који су је назвали “immortelle” –  бесмртна.

Једина мана ове чудотворне биљке јесте количина која је потребна за њено претварање у етерично уље, а самим тим и њена висока цена. Наиме, смиље има врло мало етеричног уља (мање од 0,05 одсто), па је потребно више од тоне биљке да би се добио килограм етеричног уља.

Фото: Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић

Надимак бесмртна ова необична биљка добила је и због чињенице да никада не вене, па чак ни након што је убрана. Иначе, њено стабло је усправно и обрасло свиленкастим, густим длачицама. Може да порасте у висину до 60 цм, а неке врсте, и до 90 цм. Цвета од маја до јула.

Такође, мора се дестиловати свежа, а не сушена биљка. Сада вам сигурно постаје много јасније због чега је цена смиља углавном висока? Управо тако – за литар овог етеричног уља мораћете да издвојите између 1.500 и 1.800 евра.

Иако се ова лековита биљка везивала искључиво за медитеранско подручје, она се одскора може пронаћи и у Србији. Наиме, промена климе је условила и промену услова под којима се смиље може гајити, па се тако немојте изненадити уколико чудотворну биљку нађете управо међу прелепим српским ливадама и пољима.

Иако почетна улагања нису мала, они произвођачи који су се упустили у гајење смиља кажу да се уложено и врати. Највећи број купаца вредног и лековитог етеричног уља долази са америчког и европског тржишта, док је домаћа потражња још увек мала.

srbijapress.com, DNEVNIK 

Фото: Институт за проучавање лековитог биља др Јосиф Панчић

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish