Image Alt

Како искористити лековитост жуте хајдучице?

Како искористити лековитост жуте хајдучице?

Хајдучка трава, или жута хајдучица како је још позната, је изузетно цењена лековита биљка у Србији. Име у нашем језику је добила по хајдуцима за које се веровало да су ране задобијене у биткама видали управо овом лековитом биљком. У народној медицини користи се већ хиљадама година од античке Грче до Индије и Кине где су је користили као средство против уједа змија. Латински назив ове биљке Achillea millefolium вуче корен од грчкој хероја Ахила. Легенда каже да је он управо соком жуте хајдучице мaзао своје тело како би се заштитио у биткама и против стрела. У нашем народу је позната још и по именима столисник, ромоника, куница, спориш, романтика, јалови месечњак…

 

Илустрација: У народној медицини користи се већ хиљадама година од античке Грче до Индије и Кине

Лековита својства
Жута хајдучица име је добила по жутим цветовима који могу бити од светле до тамно жуте али и беле боје. У Србији расте као дивље цвеће на сунчаним ливадама и пашњацима до 2.500 метара надморске висине. Ова вишегодишња зељаста биљка врло је захвална и за плантажни узгој зато што успева буквално свуда чак и на сувом земљишту које је сиромашно хранљивим материјама. Веома је издржљива и презимиће без проблема упркос снегу и температури испод нуле. Може да порасте до 1,2 метара у висину са светло зеленим парастим листовима који су, као и стабљика, обрасли сићушним длакама али само док је биљка млада јер касније отпадну. Цветови су ситни, скупљени у штитасте цвасти на врху гране, а хајдучица цвета од јуна до септембра. Најбоље успева на директном сунцу на пропусном земљишту и не треба је превише заливати јер још више прија суво тло. Има изузетно пријатан, ароматичан мирис, а бере се у фази пуног цветања заједно са стабљиком дужине до 15 цм и повезује у мале букетиће који се суше на промаји. Бере се по јаком сунцу јер тада цветови имају највећу количину етарских уља. Жута хајдучица је и медоносна биљка са које пчеле радо скупљају полен од кога праве изузетно квалитетан, здрав и укусан мед. Иако је у суштини врло отпорна биљка треба обратити пажњу на појаву гљивица које се јављају услед превелике влажности земље. Нападају ју је биљне ваши које се хране њеним соковима и могу се видети на полеђини цветних главица. Биљку треба подмладити на сваке две до три године раздвајањем бокора и пресађивањем, док матична биљка може да опстане на једном месту до пет година.
Жута хајдучица је богата бројним лековитим састојцима као што су горки ахилеин и азулен који се налазе у етарском уљу, лактони, флавоноиди, фенолне киселине, кумарини, бетаини, салицилна, мравља, изовалеријанска киселина, као и фитостероли, нитрати и фосфати, али и има и обиље витамина А и Ц. Етарско уље указује на снажан антиоксидантни и антимикробни ефекат делујући подједнако и на бактерије и на гљивице који су најчешћи изазивачи инфекција. Најчешће се користи у виду чаја, мелема, етарског уља, тинктура и водених капи.

Илустрација: Ову биљку не смеју да користе пацијенти који пију лекове који спречавају згрушавање крви јер хајдучка трава има коагулантно дејство

Како се користи?
Жута хајдучица се најчешће користи као помоћно средство за лечење али и превентиву женски болести и нередовног циклуса. Међутим, не препоручује се за употребу трудницама и дојиљама, као ни особама које пате од алергија на полен и траву. Такође, ову биљку не смеју да користе пацијенти који пију антикоагулансе односно лекове који спречавају згрушавање крви јер хајдучка трава има коагулантно дејство.
Жута хајдучица се традиционално користи код проблема са варењем, упале желудачне и цревне слузнице, за ублажавање грчева и надимања, повољно делује на рад бубрега подстичући излучивање мокраће. Уколико се примењује споља у виду воденог екстракта ублажава свраб, зауставља крварења, убрзава зарастање рана, а делује и антисептично и противупално. Купке од хајдучке траве могу ублажити тегобе код хемороида. У народној медицини препоручује се и у почетном стадијуму шећерне болести, за ублажавање реуматских тегоба и гихта, код болести плућа, оболелих десни… Водени екстракт хајдучке траве примењује се и у облику капи за нос код прехладе. Новија истраживања показала су да алкохолни екстракт ове биљке одбија инсекте па је одлична за заштиту против комараца током лета.
Хајдучка трава се највише користи у справљању мешавине чајева где је показала изузетно дејство. Једну кафену кашичицу чаја прелити са 200 мл вреле воде и остави да одстоји 10 минута, а потом се попије. Чај пити три пута дневно пре јела по једну шољу. Врло је важно не претерати у количини, јер може да изазове алергијске реакције на кожи, па чак и дијареју. Препоручује се конзумирање чаја од хајдучке траве у циклусима од две до четири недеље после чега је неопходно направити паузу. Чај од хајдучке траве се може користити и као раствор за испирање или облоге.

Избор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish