Image Alt

ГЉИВЕ НАШИХ КРАЈЕВА

ГЉИВЕ НАШИХ КРАЈЕВА

ЛЕКОВИТЕ ВРСТЕ
ЈУДИНО УВО

 

Ово је још једна од врста са веома старом медицинском употребом. Још су је травари у 16. и 17. веку препоручивали за различита проблематична стања. Као и код већине осталих врста и код ове је употреба много раширенија на далеком Истоку него у Европи, мада за гљиву јудино уво постоје и европски извори који указују на то како и за шта су је примењивали тадашњи видари.
Реч је о јестивој врсти гљива (о којој сам већ писао у броју 97), чак, гастрономски гледано, веома цењеној у кухињи далеког Истока. Укус јој није изражен, тако да се лако комбинује и са сланим и са слатким, али овде ћемо се позабавити њеним лековитим својствима.

Верује се да физички и психички окрепљује па се користи и као активатор крви за смањење хемостазе и ублажавање боли, као и за специфично лечење хемороида, гастроинтестиналних болова и зубобоље. Модерни експерименти са ћелијском културом ин витро открили су да сирови екстракти мицелијума и полисахарида из мицелијума и плодних тела показују моћну антиоксидативну активност, те да су веома успешни у отклањању слободних радикала.

Постоје истраживања са овом врстом која су показала имуностимулаторно дејство одређених полисахарида, изолованих из плодних тела. И експерименти, рађени на мишевима, показали су антитуморно дејство код одређених врста тумора.

Од раније је познато и дејство јудиног ува на смањење вискозности крви, те се може препоручити код превенције срчаног и можданог удара. Ова особина је и разлог за повећану опрезност код конзумације ове врсте јер су забележена спонтана крвављења (као последица разређења крви) приликом учестале употребе ове врсте гљива у исхрани.

Свакао, и за ову врсту гљива важе напомене као и за раније описане, а то је да је њено дејство, до сада, углавном, коришћено у традиционалној медицини, те да не постоји довољно савремених истраживања, а посебно клиничких испитивања која би, недвосмислено, потврдила лековита својства ове врсте.
Једно је, међутим, сигурно: у њој можете уживати, посебно уколико сте љубитељ кинеске кухиње, али позивам истовремено и на опрез.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish