Image Alt

Биљка за дисајне путеве

Биљка за дисајне путеве

Глоса:

Добричица у комбинацији са копривом, боквицом и жалфијом отклања симптоме алергијског ринитиса.

Глоса:

Користи се свежа и сушена у народној медицини и хомеопатији као лековита биљка, али је треба користити уз консултације са лекаром

 

Добричица, позната и као ниски бршљан, добричава трава или месечњак, има бројна лековита својства, а користи се као додатак салати у многим земљама широм света.

Добричица је вишегодишња биљка и спаде у породицу менте. У питању је биљка висине свега 20-40 цм, доњи део је пузав, а има усправне стабљике. Из стабљике се развијају при тлу многобројне вреже које служе за размножавање.

Листови су на дугачким дршкама, срцолики или бубрежасти, наборани, по ободу назубљени, на наличју црвенкасти. Цветови су љубичасто-плави са пурпурним тачкама. Цвета од маја до августа. Расте обилно свуда у шумама, на влажним ливадама и другим местима. Врхови гранчица у цвету, лист, цела надземна биљка и сок из свеже биљке својственог пријатног мириса и горког и опорог укуса.

Садржи холин, етерична уља, сапонине, танине, смолу, сирћетну и винску киселину. Добричица у комбинацији са копривом, боквицом и жалфијом отклања симптоме алергијског ринитиса.

Добричица делује и диуретично и противупално, па се препоручује код тегоба уринарног тракта. Такође, успешно се користи и против целулита, како споља (облоге, лосиони, маске), тако и изнутра као чај за детоксикацију.

Захваљујући флавоноидима ова биљка је имуностимулатор и изванредно средство за јачање организма. Чај од добричице посебно је користан онима који се опорављају од вирусних и бактеријских инфекција органа за дисање и варење, као и онима који пате од малокрвности (посебно у комбинацији са листом коприве, мајчином душицом и луцерком).

Користи се свежа и сушена у народној медицини и хомеопатији као лековита биљка, али је треба користити уз консултације са лекаром. Предозирање овом биљком се не препоручује, јер може изазвати компликације попут знојења, аритмије срца, повишеног притиска, едема плућа. Не треба кориситити добричицу у случајевима дојења, трудноће, хипертензије, обољења јетре, проблема са бубрезима, желудачном киселином и преосетљивости на ову биљку. Њено сакупљање, коришћење и промет су у великом броју земаља регулисани законским прописима.

Иако се користи као салата и биљни лек већ хиљадама година, саветује се да се користи с опрезом (јер није довољно научно испитана). Ова биљка је отровна за стоку и коње.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish