Image Alt

Аронија снижава лош холестерол

Аронија снижава лош холестерол

Лековита својства ароније су вековима била позната Индијанцима, а аронија као лек је тек недавно стекла популарност у модерном друштву. Њена лековитост се тренутно нашироко проучава у лабораторијама широм света.

Аронија или сибирска боровница је листопадни грм пореклом из Северне Америке, у Русију (Сибир) је доспела тек крајем 19. века, а након тога и у земље средње и источне Европе.

Мале тамне бобице биљке аронија меланокарпа пуне су храњивих материја и антиоксиданаса, попут витамина Ц и антоцијанина, па нуде прегршт благодети за оне који желе да побољшају своје здравље путем здравије исхране.

Антоцијанин је заслужан за мањи оксидативни стрес у ћелијама мозга који изазива деменцију и Алцхајмерову болест.

Јача крвне судове
Бобице ароније су познате по томе што побољшавају циркулацију крви, јачају крвне судове и смањују ризик од срчаних болести. Слободни радикали су узрок разних болести у телу, а аронија може да спречи њихов настанак, а тако и појаву болести попут дијабетеса и других кардиоваскуларних болести.

Зрели плодови ароније садрже велику количину фенола, који дезинфикују крвоток и тело, подстичу зацељивање рана, уклањају отрове из крвотока, смањују упале, побољшавају еластичност крвних судова и спречавају њихово зачепљење.

Илустрација: Бобице ароније су познате по томе што побољшавају циркулацију крви, јачају крвне судове и смањују ризик од срчаних болести

Снижава лош холестерол
Многе студије су доказале повољан учинак ароније на кардиоваскуларни систем. Учесници студија који су конзумирали аронију су на крају истраживања имали смањен ризик од кардиоваскуларних болести, смањен крвни притисак, смањене нивое ЛДЛ-а (лошег холестерола), као и прегршт других здравствених предности.

Још једна велика предност конзумирања ароније је одржавање доброг здравља уринарног тракта. Милиони људи шриом света свакодневно пате од инфекција мокраћног сиситема, а један од највећих узрочника је ешерихија коли. Симптоми укључују честу потребу за мокрењем, бол током мокрења и мутан урин.

Познато је да је брусница ефикасна у борби против инфекција мокраћног система, али студије показују да су бобице ароније пет до десет пута делотворније, због веће дозе киничне киселине, за коју је доказано да спречава инфекције уринарног тракта.

Конзумирање бобичастог воћа је један од најбољих начина за смањивање ризика од настанка рака, а аронија може бити коначан победник када је реч о храни која се бори против канцера.

Илустрација: Аронија може да се прерађује, а најпознатији је матични сок од овог воћа

Аронија чува очи
Аронија је, такође, богата флавоноидима, као што су лутеин и зеаксантин који штите очи од старачке макуларне дегенерације и упала ока.

За разлику од других макро-храњивих нутријената (угљени хидрати, масти и протеини), наше тело не вари влакна, а 100 грама сувих бобица ароније имају чак 16,9 грама влакана.

Аронија зато релативно нетакнута пролази кроз систем за варење, што је разлог зашто побољшава здравље црева и спречава затвор, а утиче и на губитак тежине (у комбинацији са физичком активношћу и здравом дијетом), као и на смањен ризик од проблема везаних за шећер у крви.

Аронију су традиционално користили Потаватоми Индијанци за лечење прехладе, јер је корисна против бактерија и вируса и јача имуни систем. Ако ваша исхрана укључује и редовно конзумирање ароније, можете бити сигурни да ће вас заобилазити прехлада и грип.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/566512/zdravlje/lekovito-iz-prirode/bobice-zdrave-zdravlje-sibirske

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish