Бадем и мед за нижи холестерол
Свакодневно узимање једне шаке печених бадема у меду можда звучи као чисто уживање, али може да буде и здрав начин да побољшате ниво холестерола у крви. Две нове студије сугеришу да и мед и бадеми појединачно имају специјална својства која помажу да се заштитимо од срчаних болести.
Црна рибизла шампион здравља
Црна рибизла (Ribes nigrum L.) једна је од најхранљивијих врста воћа на свету: по садржају антиоксиданаса она је шампион. У западној Европи од давнина је гајена као лековита биљка. Енглези ову црну бобицу додају у свој божићни пудинг, док се Француска прославила чувеним ликером крем де касис
Ово је био омиљени сок патријарха Павла
Овај сок је има јако благотворно дејство на цео организам и права је ризница здравља. Патријарху Павлу су омиљено пиће и храна били сок од парадајза и коприва. Раније смо писали о коприви и њеном дејству на организам, а сад ћемо се позабавити соком од парадајза. Парадајз
Диња или лубеница – шта је здравије?
Ове воћке су изванредан извор хидратације јер садрже висок проценат воде, што их чини идеалним за вреле летње дане. Поред тога, богате су витаминима и минералима, посебно витамином Ц, који јача имуни систем. Њихова природна слаткоћа задовољава потребу за десертом на здрав начин, без додатних шећера. Уз
Сусам – извор здравља и виталности
Када помислите на здраву храну, један од синонима је свакако и сусамово семе. Семе сусама или сезама (Sesamum indicum) често краси многе пекарске производе, мамећи нас и мирисом и укусом, али његова примена је много већа. Постојбина сусама је Азија, а данас се сусам гаји највише у
Пет разлога зашто треба да једете вишње што чешће
Сезона је вишања, па је искористите да једете свеже, јер су добре за здравље целог организма. Вишње су богате витаминима и минералима који благотворно делују на здравље. Садрже и велику количину антиоксиданата, а имају мало калорија. Амерички дијетолог Карли Седлецек наводи 5 одличних разлога да их једете. 1.
Све веће интересовање за стару, заборављену биљку
Ова биљка је неправедно запостављена а веома је рентабилна, заправо једна од најрентабилнијих култура бобичастих плодова. Зова би могла постати једна од омиљених биљки наших пољопривредника, јер рађа више од грожђа, има сличну цену, а улагања су мања.Ова биљка тражи песковиту земљу, па је север Војводине центар
Вода од коприве, напитак злата вредан
Природа се зелени, после кише све буја, расте и коприва - биљка коју су некад користиле наше баке, а онда је остала у прошлости. Нова истаживања потврдила су да садржи неке веома важне нутријенте за функционисане нашег организма. Коприва је коровска биљка коју су користили још стари
Кафа од јабуке по рецепту Васе Пелагића
Јабука је воће које је и те како здраво. Поред тога што се често налази на трпезама, као састојак многим десертима, јабука може бити и лек. Познати народни учитељ Васа Пелагић посебно је волео јабуку, коју је називао „дивним родом“, и сматрао је да њих треба увек
Волите јагоде? Кад прочитате ово волећете их још више
Јагоде имају бројне бенефите за здравље. Али шта се дешава са вашим телом када свакодневно једете јагоде? Хајде да истражимо чињенице о нутритивној вредности јагода, њихове здравствене бенефиције и потенцијалне ризике на које треба обратити пажњу. Нутритивна вредност јагода Једна шоља целих јагода (око 144 грама ) садржи следеће,