Image Alt

Ћирилично благо из 16. века чува се у библиотеци у Сомбору

Ћирилично благо из 16. века чува се у библиотеци у Сомбору

Када је давне 1857. године Карло Бијелицки, службеник овдашње финансијске управе основао Друштво за прикупљање прилога и куповину књига, које је 1859. прерасло у прву јавну библиотеку, под заштитом Магистрата града, није ни сањао да ће та установа један век касније понети његово име.

Библиотека је по оснивању имала 237 чланова, њен првобитни књижни фонд бројао је 1.943 дела у 4.401 свесци, сам оснивач Бијелицки поклонио је овој установи своју богату личну библиотеку, а данас се у овој установи културе чувају и прави раритети.

Наиме, сомборска библиотека поседује збирку старих и ретких књига које се чувају у просторији Завичајног одељења, а чине је старе књиге штампане на српском језику до 1867. године и представљају културно добро од великог и изузетног значаја. Међу њима се свакако издваја, не само као најстарија књига, „Празнични минеј“ отиснут у ћириличној српскословенској штампарији Божидара Вуковића 1538. године у Венецији. Рестаурацијом ове вредне књиге започет је пре девет година пројекат на заштити раритета Градске библиотеке „Карло Бијелицки” током којег је мерама заштите обухваћено преко сто књига из ове збирке. Међу њима, са правом се поносе сомборски библиотекари, налазе се и књиге завичајних аутора, што представља посебну важност у очувању културне баштине Сомбора.

Пројектом који финансира Министарство културе Републике Србије руководи Марија Чачић, библиотекарка Завичајног одељења а радови на рестаурацији и заштити књига се обављају у Библиотеци Матице српске, на тамошњем Одељењу заштите публикација. То је уједно био и повод да руководилац овог Матичиног одељења, Павле Живковић, ових дана преузме нову групу, зубом времена угрожених књига, чиме се наставио подухват сомборских библиотекара који ће на свом крају да резултира конзервацијом и рестаурацијом комплетног књижног фонда раритета, који броји преко 700 инвентарских јединица.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/somborska-biblioteka-cuva-retke-primerke-cirilicna-srpska-kniga-iz-1538-godine-21-12-2023

ФОТО: Facebook/ Градска Библиотека Карло Бијелицки Сомбор

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish