Image Alt

Музеј – кућа у Врању чува ретке експонате и породично стабло најпознатијег Врањанца

Музеј – кућа у Врању чува ретке експонате и породично стабло најпознатијег Врањанца

У КАЛДРМИСАНОЈ улици у самом центру Врања налази се јединствен музеј, кућа у којој је одрастао и живео чувени српски писац Борисав Станковић.

Кућа носи његово име иако ју је он продао пре одласка у Београд, а улица име његове баке Злате, власнице куће у којој је подизала унуче Бору, након што су му умрли родитељи.

Занимљиво је да је кућа чини се једино што је остало пишчево у граду, као и неколико изузетно вредних експоната који се налазе под њеним кровом. Вредни су јер су ретки.

Борина “београдска кућа” на Дорћолу страдала је у оба рата, међутим сачувани су неки експонати међу којима почасно место заузима његова столица.

– Столицу су даровале све три Борине кћери, на отварању Музеј куће 18. јуна 1967. године.

То је столица на којој је наш прослављени писац седео и стварао и заиста изазива пажњу посетилаца. Једно од најчешћих питања оних који први пут долазе је: “Шта је аутентично у поставци” – каже Лидија Илић, кустос Музеј куће Боре Станковића.

Сеоске & градске мачаке: Од размажених лепотица до слободних душа

 

 

 

 

 

 

Аутентична је најпре кућа, у њој соба баба Злате, гостинска соба и Борина радна соба. Са друге стране, тек неколико експоната из поставке су аутентични и “Борини”, међу њима и тапија из 1896. писана његовом руком.

– Две године по смрти бабе Бора продаје кућу 1856. године и одлази за Београд, а Град је кућу купио од приватних власника и претворио је у музеј. Интересантно је да је један од најзанимљивијих експоната пронађен случајно. У питању је дивит, мастионица за писање, који је у трави пронашао комшија Добри Прибојчић и уступио га музеју – појашњава Лидија Илић.

Бориним потомцима од имовине није остало ништа у Врању, па они када долазе у град који је прославио њихов предак ноће по хотелима, али врло радо обилазе дедину кућу.

А, један врло занимљив експонат привлачи пажњу посетилаца, у питању је породично стабло.

– На годишњицу Борине смрти 2017. кућу је посетило петнаестак Бориних потомака из целог света. Дошли су и из Аустралије, Француске и донели израђено породично стабло, које су заједно урадили, а необично је да је стабло урађено преко женске линије и полази од баба Злате и њеног брата Јовче – каже Лидија Илић.

Поред мастила налази се и сребрна табакера, коју је музеју предала Ружица Станковић Јанковић, Борина најмлађа ћерка, а и данас постоји писмо које је послала уз табакеру 1987. године. У кући се налази и кецеља Борине мајке Васке и ланац од сата Бориног оца Стојана.

Фото Википедија

Посећено

ПРЕМА подацима врањског Народног музеја, овај објекат је најпосећенији током целе године. Цена улазнице је симболична – 150 динара, док је за ђаке и пензионере који обично долазе организовано 100 динара.

Извор: https://www.novosti.rs/c/reportaze/vesti/1292477/borinu-pisaljku-nasli-travi-muzej-kuca-vranju-cuva-retke-eksponate-cuvenog-srpskog-pisca

Фото: ТО Врање

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish