Image Alt

Како изгледа пронађени веренички прстен кнегиње Милице

Како изгледа пронађени веренички прстен кнегиње Милице

Заручни прстен кнегиње Милице, супруге кнеза Лазара, који датира из 14. века, ускоро би могао да се придружи ризници Народног музеја. Ово откриће века, како сазнаје Српски телеграф, налази се у приватном власништву, и држава чини све да га откупи. Како сазнајемо, министарству културе је већ поднет захтев за откуп.

Најупадљивија одлика прстена јесте ротирајући механизам оквира који се састоји од ромбоидне плоче. Једна страна ромбоидне плоче с оквиром приказује угравирану седећу фигуру на трону, украшену нијелом. Нијело је тамна легура сребра, бакра, олова и сумпора коришћена за украшавање скупоцених предмета од метала.

На унутрашњој страни карике налази се још један угравиран текст, испуњен нијелом. Овај натпис је заправо љубавна изјава поводом венчања или брачног завета. На другој страни ромбоидне главе угравиран је велики монограм у виду ћириличног слова “М”, испуњен нијелом.
С обе стране обруча налази се по шест издужених картуша са ћириличним натписима на старословенском. Текст садржи цитат из Псалма 9,19, који алудира на спасење сиромашних и великодушности богатих за убоге. Даље аутор наводи да је то повезано са “параболом праведног Лазара у недрима Аврамовим, што све даје основу за укључивање кнежевске титуле дародавца прстена”.

Ротирајући безел механизам има ретке аналогије међу средњовековним прстењем племства западне Европе. Три се таква налазе у збиркама у Лондону и Паризу. Златни прстен, такође, има блиске аналогије, посебно у облику престола, на новцу који је ковао кнез Лазар.
– Прстен је направљен и као заштитни и брачни знак. Поред скорашњих налаза, овај прстен носи до сада најранији познати помен кнеза Лазара као кнеза, а уједно је и његов најранији сачувани портрет – пише др Цветковић.

“Башибозук” плаћен 349.000 фунти
У фебруару ове године у земљу је враћена и чувена слика Паје Јовановића “Одмор башибозука”, коју је држава платила 349.000 евра.
У Лондону се ова слика појавила 9. новембра, на аукцији названој “Пут свиле – слике оријенталиста и намештај из резиденције у Белгравији”, као лот број 90, а процењена вредност била је између 70.000 и 100.000 фунти.
Тадашњи власник ју је купио марта 1994. на аукцији код “Кристија”, под именом именом “Арнаутски ратник”. Током надметања слика је постигла цену од 240.000 фунти, колико је и коштала нашу државу која се појавила као купац у корист Музеја града Београда. Наиме, још крајем прошле године враћен је такозвани ват, односно разлика до 304.800 фунти, колико је било уплаћено на име тамошњег пореза.

Извор: https://www.republika.rs/vesti/drustvo/552143/knez-lazar-kneginja-milica-zarucni-prsten

ФОТО: Printscreen Youtube/Enefy – Balkan Манастир Љубостиња – задужбина кнегиње Милице

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish