Image Alt

Све више људи потапа орахе у воду пре јела

Све више људи потапа орахе у воду пре јела

Потапање орашастих плодова у воду пре конзумације је стара пракса, која се често сматра добром за здравље. Домаћице одавно намачу бадеме пре прављења торти, а у последње време људи све чешће потапају и орахе, што изазива доста пажње због потенцијала за здравље које такви ораси имају, доноси портал Times of India.

Ораси су изузетно богати хранљивим материјама, од омега-3 масних киселина, протеина, влакана, антиоксиданаса попут витамина Е и есенцијалних минерала, као што је магнезијум. Њихов јединствени профил хранљивих супстанци подстиче здравље мозга, снижава холестерол и доприноси општем благостању.

Чин потапања ораха пре јела можда има корене у традицији, али образложење је дубоко повезано са науком.

Ораси, наиме, попут многих орашастих плодова, садрже природна једињења који инхибирају активност ензима и могу отежати варење ових орашастих плодова.

Потапање у воду помаже да се неутралишу та једињења и разложе ензими који ометају апсорпцију храњивих материја и тако отежавају варење. Тако се омекшава текстура ораха, олакшава жвакање и побољшава укус ораха.

Ораси потопљени у води могу бити нежнији за желудац, чиме се смањује ризик од дигестивних сметњи које неки људи имају када поједу сирове орахе. За оне са осетљивим желуцем, то може променити ствари и омогућити им да уживају у орасима без проблема.

Илустрација: Ораси су суперхрана, веома здрави и неопходни у исхрани људи

Попис хранљивих материја које се налазе у орасима чита се попут нутритивне ризнице: омега-3 масне киселине, антиоксиданси, витамини и минерали. Потапање не само да олакшава апсорпцију ових хранљивих материја, већ може и да повећа њихову моћ.

Омега-3 масне киселине, познате по својим својствима за здравље срца, лакше се апсорбирају када се ораси намоче, што појачава кардиоваскуларне добробити. Антиоксиданси постају доступнији, помажући у борби против оксидативног стреса и упала, док витамини и минерали доприносе побољшању општег здравља.

Укратко, укључивањем ораха потопљених у води у своју исхрану, можете максимално искористити њихове предности.

Процене стручњака су да би орахе требало потапати 6 до 8 сати пре конзумације да бисте оптимално искористили све њихове предности. Здрава особа у просеку не треба да поједе више од мале шаке ораха на дан.

Већина људи потопљене орахе конзумира као грицкалице, али такве их можете додати у нека јела: овсену кашу, грчки јогурт, смути или салату.

Извор: https://magazin.politika.rs/scc/clanak/568405/zdravlje/zasto-je-zdravo-potopiti-orahe-u-vodu-pre-jela

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish