Image Alt

Јесење руже – раскош у башти и на балкону

Јесење руже – раскош у башти и на балкону

Веома је често можемо видети у двориштима и на терасама, некада су биле заштитни знак наших бака. Уколико се одлучите да свој простор оплемените јесењкама, вероватно ћете цветној лепоти уживати до средине децембра. Како да цветају и наредне године у причи која следи.

Има је у свим бојама, а хладни јесењи дани и кошава јој не могу ништа. Лака за одржавање и прави је украс овог годишњег доба. Хризантеме су одувек биле симбол јапанске царске породице. Из Јапана и са далеког истока ово цвеће је освојило цео свет. Зову их још јесења ружа, зимска ружа, јесењке шуман…Веће сорте са високим стабљикама и већим цветовима се користе као резани цвет у цвећарству. Гаје се на отвореном и затвореном простору, примарно цветају у јесењем периоду и препоручује се садња различитих боја у врту јер на тај начин стварате фантастичан  призор.

,, Има их у великом броју варијетета и сорти,  боја цвета , бела, жута, ружичаста, црвена, светлољубичаста, а може бити и двобојна. Гаје се многобројне баштенске врсте које се разликују углавном по висини и изгледу цвета. Има једноставних, полупуних и пуних цветова разних боја и облика.Неке нису отпорне на хладноћу, па се могу наћи само у стакленицима, али постоји и велики број вишегодишњих варијетета који се могу гајити на отвореном пољу. Хризантема је нарочито погодна за јесењу производњу, мада се цвет може добити током целе године. Баштенске хризантеме захтевају доста простора, па их треба садити на растојању око 40 цм. Лепе су појединачно и у групи, а ефектне су и у комбинацији са другим биљкама, нарочито оним зимзеленим, што врту даје ефектан зимски изглед. Можете их комбиновати са другим биљкама уколико је ваш простор већа жардињера. У јесен свакако комбинујемо са виолом,или неком переном“каже Драгана Чоловић, производња цвећа ,,Цветна оаза“ из Краљева.

Ове биљке презимљавају, водите рачуна да буду заклоњене од јаких ветрова, и да биљке буду заливене било да се саде у врту или саксијама. Нега после цветања тражи да скратите јесење руже на висину од око 20 цм. Током зиме, у топлијим крајевима могу остати напољу, али је ипак најбоље да их пре мразева извадите из замље и чувате у сандуку са иловастим компостом на темпретури од 5 до 7 степени.

,,Код куповине обратите пажњу у каквом је стању биљка, како изгледају листови и цветови. Прегледајте дно саксије. Најбоље биљке морају имати уредно дно саксије из којих не сме изаћи корење. Оно мора бити у простору посуде, да чини коренову балу. То је знак да је биљка редовно заливана, додавана јој прихрана и узгајана на агротекстилу, или некој другој фолији. Надземни део треба да је развијен, лопта грма компактна, листови и цветови здрави. Купујте само такве биљке. У зависности од врсте и начина на који се гаји, ова јесења хризантема у висину расте 30-80 цм, а у ширину 30-50 цм. Њен корен је јако развијен, стабљике су усправне, док су листови јајастог облика, расцепљени. При садњи биљака веома је важно садити их толико дубоко таман да се само прекрије корен. Темељно залити биљке одмах након садње. Недовољно заливање ће омести биљку у развоју, будуће гранање и укупан раст. Препоручљиво је орошавање биљака често првих неколико дана након садње. Прихрана течним ђубривима у време садње помаже добијању бујне биљке. За саксије од 20 цм оптималан размак је од 45 – 60 цм од центра до центра саксије. Адекватан размак омогућава развој правилне форме биљака. Прихрана биљака је обавезна али само до тренутка када се појаве пупољци, односно први зветови, даља прихрана није неопходна“ препоручује саговорница.

Кад крене пролеће и почну млади изданци, скратите им врхове и додајте у земљу ђубриво са азотом и калијумом. Да би сачувале свој лоптасти жбун, пријаће им сунчано место, а сенка и полусеновита места нису добар избор.

,, У континенталним подручјима са оштријом климом препоручује се да биљке оставите у посудама. Сачекајте да прецветју и тада уклоните осушене цветове и прикратите гране за пет до 10 цм, највише за трећину. То ће обезбедити да биљка задржи лоптаст изглед, подстакнуће гранање што ће јој дати компактан изглед, створиће више пупољака који ће дати обилније цветање.Током зиме држите посуду са биљком у негрејаној просторији, али где неће доћи до измрзавања. Повремено је залијте. У топлијим подручјима после прецветавања и прикраћивања можете биљку посадити на стално место. Оне могу поднети хладноћу и нису преосетљиве. Кад видите да им опада лишће и изгледа као да су се осушиле не брините, биљка се припрема за нови вегетацијски период и у башти“.

Подхризантеме, крупне лопте су нешто захтевније, јер им сами формирате величину и број цветова.

,, Поента код ових биљака је да им не дозволите у првом период вегетације да расту неконтролисано у висину. Све до средине јула их орезујте на висину од 10 до 20 цм, не више. Тада им уз прихрану и негу дозволите да саме формирају жбун који ће изгледати ,,богато“ и лепо. Крупне лопте није тешко формирати. Битно је да ове изданке са стране увек скинете да би оставили четири вршна изданка која ће вам формирати те лепе велике лопте. Уколико то не урадите нећете имати велику цветну лопту. Шта је још битно, када она расте у период пуне вегетације, као и код других хризантема треба је све до краја јула орезивати до земље. Затим их пуштате да расту до 20 цм, и то као што сам рекла 4-5 изданака. Када сте то формирали, све бочне пупољке скидате као и доње листове како беспотребно не би трошиле храну,  а ви добили жељени облик“, закључује Драгана која се производњом разноликог цвећа бави скоро две деценије

На жалост и поред тога што су у башти прилично отпорне на ниске температуре до -12 степени, опстају одлично нису отпорне на болести и штеточине. Најцешћа обољења су труљење корена али и бактеријска обољења листа узрокована Ботрyтисом, мада могу бити ,,слабе и Фусариум, сугерише наша цвећарка. Симптоми су жутило лишћа са једне стране биљке и увенуће појединих грана. Разне инфекције могу довести до пропадања биљака. Најбоља превентива против труљења корена је употреба порозних супстрата који добро одводе вишак воде.

Хризантеме се размножавају дељењем или резницама. Да подсетимо још једном, баштенске хризантеме захтевају доста простора, па их треба садити на растојању око 40 цм. Лепе су појединачно и у групи, а ефектне су и у комбинацији са другим биљкама, нарочито оним зимзеленим, што врту даје ефектан зимски изглед.

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish