Image Alt

Једном их посадите, а берете годинама

Једном их посадите, а берете годинама

Иако је рад у башти за истинске баштоване права уживанција и опуштање, већина је ипак бар једном помислила како би било лепо да имају биљке које на захтевају много труда, а обилно дају плодове. Добра вест је да такве – постоје. Реч је о вишегодишњим биљкама које, након што их једном посадите, годинама дају плодове.

Ових седам повртарских биљака расту више година. Посадите их почетком сезоне и уживаћете у укусном поврћу из године у годину. Узгајају се лако, не захтевају много труда, а успевају чак и оним неспретним баштованима и почетницима. Ево које биљке су у питању:

Шпаргла: Шпаргле су једна од најпознатијих вишегодишњих повртарских култура. Иако им треба две до три године да се развију до пуне продуктивности, једном када се укорене, могу рађати и више од 20 година. Најбоље успевају на сунчаним местима са добро дренираним тлом.

Рабарбара: Рабарбара је биљка која се узгаја због својих меснатих стабљика које имају освежавајући, киселкаст укус. Може остати на истом месту деценијама, а с временом постаје све јача и роднија. Једном посађена, захтева минималну негу осим повремене прихране ђубривом.

Рен: Рен је незаобилазан у многим вртовима јер, не само да је укусан додатак јелима, већ је и врло отпоран на разне услове. Брзо се шири, па га је најбоље садити на месту где га нећете морати често премештати. Корен се вади по потреби, а биљка се сама обнавља.

Илустрација: Шпаргле су једна од најпознатијих вишегодишњих повртарских култура/ ФОТО: Pixabay

Чичока: Позната и као јерусалимска артичока, чичока је вишегодишња биљка која се узгаја због својих хранљивих гомоља. Веома је отпорна и лако се шири, па је најбоље садити је на контролисаном простору. Може опстати у врту деценијама без посебне неге.

Влашац: Овај ароматични члан породице лука расте годинама на истом месту и изузетно је захвалан за узгој. Осим што је одличан додатак разним јелима, влашац привлачи корисне опрашиваче у башту. Једноставно се обнавља и може се брати током целе сезоне.

Киселица: Киселица је зељаста биљка са благим киселкастим укусом, која се често користи у супама, салатама и сосовима. Када се једном посади, сваке године изнова ниче и даје свеже листове без потребе за поновном сетвом.

Зимски празилук: За разлику од обичног празилука, зимски празилук може опстати више сезона и сам се размножавати. Не могу му наудити чак ни веома ниске температуре. Његови изданци остају у земљи и сваке године поново ничу, омогућујући вам свеже стабљике током целе сезоне.

Извор: https://zena.blic.rs/basta/visegodisnje-biljke-koje-svake-sezone-daju-plodove/9v6e27g

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish