Image Alt

ЦВЕЋЕ ЗА БАЛКОНЕ И БАШТЕ КОЈЕ ОСВАЈА НЕОБИЧНОМ ЛЕПОТОМ

ЦВЕЋЕ ЗА БАЛКОНЕ И БАШТЕ КОЈЕ ОСВАЈА НЕОБИЧНОМ ЛЕПОТОМ

Са бројним прелепим ситним белим цветићима невестин вео је декоративна биљка као створена за цветне прекриваче у башти. Име је добила по белим цветовима који су густо распоређени на танким и нежним гранчицама, па  подсећа на невестин вео.

Осим лепог цвета има и интересантно лишће које је с лица маслинасто зелене боје, док са наличја поприма љубичасте тонове. Уколико је посадите у висеће саксије у прелепим слаповима преливаће се преко ивице посуде, или из жардињера са балкона. Може да послужи и за декорацију и прикривање ружног зида, али је потребно да се постави подлогу по којој може да се „пење“. Упркос свом нежном изгледу у питању је врло инвазивна биљка која једном посејана у башти траје годинама, брзо се шири и бокора, а може да порасте и до 90 сантиметара у дужину.

Лака је за одржавање и воли полусеновита места у супротном ће листови почети да бледе и губе боју

Невестин вео (лат. Gibasis geniculata), је вишегодишња  жбунаста пузавица. Потиче из тропских крајева Јужне Америке, а код нас се може гајити као саксијско и балконско цвеће али лепо успева и у баштама. Нека вас не завара њен нежан изглед и ситни нежни листови распоређени на танким гранчицама јер ова биљка расте као луда. Лака је за одржавање и воли полусеновита места у супротном ће листови почети да бледе и губе боју. Сади се у мешавину супстрата и баштенске земље уз додатак песка како би се обезбедила растреситост и  пропусност тла што омогућава да се вишак воде не задржава  у корену. Према препоруци искусних баштована треба је пресађивати једном годишње, и то у пролеће како би јој се обезбедило довољно места за ширење а размак између две биљке мора да буде најмање  пола метра. Невестин вео се размножава резницама а корен ће се, веровали или не, појавити чак и ако биљка има врло мало воде. Често се ожиле и приме саме гранчице које падну на тло и из њих никну нове младице. Сади се чим се појави мали кончасти коренчићи који се брзо укорене у земљу и биљка почиње да расте. Интензиван раст и развој траје од марта до јесени, а танке стабљике и уски дугуљасти листови зашиљени при врху представљају подршку за вео ситних као снег белих цветова са три латице. Одлична у комбинацији са биљкама широких листова и друге боје цвета.

 Сади се у мешавину супстрата и баштенске земље уз додатак песка како би се обезбедила растреситост и  пропусност тла што омогућава да се вишак воде не задржава  у корену.

Невестин вео цвета од средине пролећа до јесени и једино што тражи је редовно заливање, два до три дана одстајалом водом. Једном до два пута месечно у воду за заливање сипајте течног ђубрива како би интензивније цветала. Да би задржала облик и подмладила се потребно је повремено да јој се поткрешу гране и уклоне сасушене стабљике. Чак и ако се ошиша скроз до дна биљке ће се убрзо обновити а млади здрави изданци ничу на месту посечених стабљика јер је издржљивост једна од њених главних особина.

Као и друге тропске биљке осетљива је на хладноћу па пре првих мразева биљку ошишајте и обавезно је унесите у затворено како бисте је заштитили од хладноће. Заливајте је два пута месечно, а уколико јој прија клима у стану наставиће да расте и цвета и током зиме. Цвеће које расте у башти потребно је с јесени скратити на 30 сантиметара дужине и заштити биљку најлоном и сламом како би се спречило смрзавање током хладних зимских дана. Ако приметите да је биљка током зиме изгубила виталности и да почиње да вене  немојте да бринете. Већ у пролеће са лепшим и топлијим данима ће брзо да живне уз минимално шишање и одстрањивање сасушених гранчица.

Некад се дешава да биљка престане да цвета. Најчешће су у питању три разлога: мала саксија па више нема хране да избацује цвет, нема довољно светлости, или је превише изложена сунцу. Проблем може да буде и уколико је пресађена у превелику саксију па је биљка сву енергију усмерила на корен уместо на цветове.

Невестин вео је врло издржљива биљка која није склона болестима. Уколико претерате са заливањем може доћи до труљења корена зато је важно да се вишак воде не задржава у саксији. Уколико приметите да се нагло суши смањите заливање и орежите сасушене гране. Није добро ни кад се не залива довољно, а да јој фали воде видећете по листовима који губе зелену боју и постану браонкасти па појачајте заливање. Можете повремено и да је орошавате јер јој и то прија.

Невестин вео је цвеће без мириса па не привлачи инсекте осим лисних ваши које могу да нанесу штету вашем цвећу. Да је биљка нападнута овим штеточинама видећете по листовима који су деформисани и лепљиви на додир. У том случају потребно је биљку испрскати инсектицидом како бисте се решили досадних лисних ваши.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish