Image Alt

Хеклани цветови Катарине Колар само што не миришу

Хеклани цветови Катарине Колар само што не миришу

Катарина Колар (66) из фрушкогорског села Луг у Беочину прави је пример жене која је створена за све. Као мајка деветоро деце и бака седамнаесторо, надалеко је позната и по свом хеклању које из дана у дан осваја Србију. Она је и бака, али и особа великог талента због ког је слободно можемо назвати и правим уметником – јер она прави хеклано цвеће које на први поглед изгледа као да је природно. А слике које се шире друштвеним мрежама нам то и доказују.

Свој таленат за хеклање је открила тек пре неколико година када је за једну дизајнерку из Израела израдила хеклане кактусе. После тога почела је да хекла цвеће.

Ради без шаблона и не жели да их набави, а једино што јој је осим вунице потребно су њена упорност, труд и таленат, стоји у објави на Твитер профилу “SanelaJB”.

Илустрација: Ово није само ручни рад већ уметност

Да у своје умеће није само убројала цветове, говоре и фотографије на њеној Фејсбук страници “Хеклано цвеће” где је свој рад проширила и на играчке за најмлађе.

У разговору за портал “Агро смарт”, прошле године, Катарина је причала о томе како је почела да се бави овом врстом уметности.

Знала сам да штрикам, а хеклање ме раније није интересовало. Ћерка ме је наговорила да пробам да хеклам. Она живи у Израелу, тамо ради за једну дизајнерку. Убедила ме је да пробам да за ту дизајнерку хеклам кактусе, допали су јој се и све их је узела! То су моји први радови, присећа се.

Како каже, у изради кактуса није много уживала, зато их више и не прави. Маштала је да исхекла нешто боље.

После годину дана почела сам да хеклам цвеће! Да ли сте видели љиљан?, започела је она своју причу.

Шаблоне нема и не жели да их набави, а једино признаје упорност, труд и таленат:

Шта ће ми шаблони? Ја то радим овако: узмем саксију, ставим је на сто, гледам у цвеће и хеклам! У почетку ми је требало доста времена, а сада успевам да недељно завршим један рад. Зависи које цвеће радим, поручује Катарина Колар.

Како каже, то је ини јако срећном, испуњава је, без обзира колико јој времена одузима.

На питање да ли се код нас цени ручни рад, одговара како у Србији ван њеног села још нико није купио ниједан цвет.

Свима је, каже, скупо.

Ја мислим да и није толико скупо…Нема од ручног рада много зараде, доста новца оде на материјал. Гледам да вуницу набавим на попусту јер купујем на килограм, а требају ми и различите боје, рекла је она.

Илустрација: Таленат, труд и умеће учини су да ово цвеће изгледа као живо

Многи су на интернету остали одушевљени њеним радом, хвалећи таленат, труд али и упорност да учини да све изгледа тако природно и савршено.

“Ово је уметност”, ” Фасцинантно, ко зна шта још зна а да није ни пробала”, “Њен рад је фантазија свака част”, “Никад није касно! Волео би да се ја пре свега сетим када следећи пут кажем да ми је касно да било шта почнем”, били су само неки од коментара.

А нашао се и један духовит коментар, којим је мушкарац објаснио да је управо схватио да ће му Катаринини радови донети мир у кући.

Ово је генијално! Ово да купим и да ме Бог види! Уби ме жена, сво сам цвеће у кући занемарио. Без шале, свака част!, нашалио се он.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/foto-prve-radove-prodala-u-izraelu-heklani-cvetovi-katarine-kolar-iz-sela-lug-samo-sto-ne

ФОТО: Printscreen Facebook/ Хеклано цвеће

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish