Image Alt

Ученици и баке на истом задатку у промоцији села

Ученици и баке на истом задатку у промоцији села

Села у Шумадији све више кроз задруге и удружења промовишу пољопривредне производе те на тај начин та производња постаје и конкурентнија на домаћем тржишту. Ипак села крај Тополе отпочела су и развој ученичких задруга у основним школама док је у исто време кренуло и оснаживање жена на селу кроз производњу домаће хране, сувенира и веза.
Основна школа ,,Сестре Радовић’’ у селу Белосавци код Тополе од 2020. године има ученичку задругу. Ђаци, углавном старијих разреда активно учествују у производњи колача и чајева у оквиру кулинарске и пољопривредне секције.

“Наша задруга се зове ,,Наши трагови’’ и ми ту правимо обично некад палачинке, сада правимо и медењаке , правимо и попс колаче. Ту сам јер волим да правим колаче, да пакујем те чајеве које производимо…”, саопштила је Николија Миловановић, ученица осмог разреда.

“Ја волим да помажем а занимљиво ми је да сејемо чајеве јер имамо и школску башту”, изјавио је Александар Мијовић, ученик седмог разреда.

“Нама су доста помогле претходне генерације које су и направиле башту, ми смо наставили да је негујемо. Поред зачинских биљака имамо и лековито које помаже у прављењу чајева. Имамо и нану и рузмарин и жалфију…”, казала је Тамара Пантић, ученица седмог разреда.

“Деца су доносила саднице биљака а нешто сам и ја купила попут семена лаванде и матичњака. Највише су ми донели нане, жалфије и рузмарина. Босиљак сам исто ја купила па сам направила саднице и то сам садила, а од ове године убацила сам и јагоде. У међувремену смо ми направили сами свој хумус, који се налази иза школе, по рецепту који нам је дао један пољопривредни стручњак”, саопштила је Наташа Николић, наставница руског језика.

Илустрација: Деца најчешће праве палачинке и саде лековито биље

 

Осмогодишња сеоска школа има око 130 ученика и покрива пет месних заједница, а поред пољопривредне секције у оквиру задруге постоје и креативне радионице.

“Направили смо неки баланс између рада деце, ученика и наставника, сви смо повезани и заједно учествујемо. Ширимо нашу производњу, кренули смо од неких техничких ствари са часописом а затим и са шољама, привесцима и са тим смо почели да се појављујемо јавно”, рекао је Милутин Радивојевић, наставник српског језика и књижевности.

“Мени је најзанимљивије када направимо снежне кугле које сад излазе пред Нову годину, а такође ми је занимљиво када радимо на штампачима принтове за шоље”, изјавио је Александар Вукадиновић, ученик осмог разреда.

“Желимо да нашим ученицима понудимо неку иновацију јер су ученици све мање заинтересовани за обичну наставу па смо ми желели да их укључимо у нешто ван наставе а што би они могли касније да искористе за предузетништво у свом даљем животу”, саопштила је Слађана Мијовић, директорка Основне школе ,,Сестре Радовић’’, Белосавци.

 

Илустрација: Удружење жена Рајковац пласира домаће производе, храну и вез

У исто време када је настала ученичка задруга настало је и пре три године Удружење жена Рајковац. Деца и унуци ових жена су у школској задрузи док су њихове мајке и баке у удружењу које пласира домаће производе, храну, декупаж и вез.

“Удружење има природне сокове који су произведени од нашег воћа, затим ту је и зимница која је направљена од наших производа које узгајамо на отвореном или пластеницима. Наравно ту су и млечни производи”, изјавила је Сандра Радисављевић, Удружење жена Рајковац.

“Сматрам да је село врло важно у животу сваког човека а поготову у животу пољопривредника који су моји и рођаци и комшије а сви овде у Удружењу смо на неки начин род”, саопштила је Верица Стевановић, Удружење жена Рајкова.

“Идеја је првенствено била зато што се не виђамо уопште јер су све жене толико запослене у селу да свака и свог дворишта не може да изађе буквално ни пет минута а камоли за неке седељке и испијања кафе. Е онда смо селе и договориле се да макар једном месечно седнемо увече и да попијемо кафу. Много је значајно првенствено јер је женама подигло самопоуздање, схватиле су да су ипак примећене и да неко цени њихов рад и труд, али и да могу чак и да узму неки новац за то”, казала је Маја Радовић, заменица председнице ,,Удружења жена Рајковац’’.

Кроз рад ученичких задруга и удружења жена на селу ствара се предузетнички и креативни дух како код млађих генерација тако и код старијих а сви заједно доприносе опстанку пољопривредне производње у руралним местима.

Извор: https://www.rtv.rs/sr_ci/ekonomija/aktuelno/promocija-poljoprivrednih-proizvoda-kroz-zadruge-i-udruzenja_1499530.html

ФОТО: Facebook/ Удружење жена Рајковац

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish