Image Alt

Уз ове савете љубичице ће цветати целе године

Уз ове савете љубичице ће цветати целе године

Многи обожавају љубичице. Оно што се мало зна, код нас је најзаступљенија тзв. афричка љубичица. Брига о афричким љубичицама није компликована ако се придржавате ових савета, пазите на грешке које неће цветати или ће биљка почети да трули!

Афричке љубичице су изузетно популарно собно цвецће јер цветају током целе године и релативно се лако одржавају.

Многи људи не знају да је њихово друго име, Свети Павле, добило име по Валтеру Саинт Паулу, који их је открио на планини Усамбара у Танзанији. Мале, али лепе, цветају неколико пута годишње и доступне су у хиљадама варијанти! Можете их одабрати потпуно у складу са својим укусом и декором куће, а ево како да одржавате афричке љубичице! Баштовани кажу да постоје бубе које уништавају биљку!

Илустрација: Воле топлоту и влагу, пазите при заливању да не заливате и лишће

Земља
Важно је да је добро оцеђена, јер биљка не сме да буде у стајац́ој води. Многи људи који се питају зашто афричке љубичице не цветају не знају да ове биљке лако могу да иструну из корена ако се „удаве“ у води! Одмах уклоните увеле листове и цветове да бисте подстакли раст и цветање, али и да бисте омогуц́или да земља за саксије дише.

Заливање
Воле топлоту и влагу, пазите при заливању да не заливате и лишће јер се могу добити смеђе пеге. Залијте их водом на собној температури, али земља не мора бити стално влажна. Оставите воду са чесме да одстоји преко ноћи и тада ћете добити савршену воду за заливање – супстанце које могу да нашкоде биљци ц́е испарити и температура ће бити одговарајућа. Колико често залијевати афричку љубичицу? Баштовани кажу да је боље да је земља сува него превише влажна, да је не би „угушила“. Гурните прст у земљу у саксији до првог зглоба, ако осетите влагу, немојте заливати.

Илустрација: Беле мрље на лишћу указују да добијају превише светлости

Светлост
Баштовани кажу да је ово најважнија ставка! Афричке љубичице воле светлост, али не директно сунце. Знаћете да сте их ставили на превише тамно место ако се стабљике издуже, а листови потамне. С друге стране, добијају превише светлости ако се на листовима појаве беле мрље или светле мрље.

Извор: https://www.magazin.novosti.rs/sr/zivot-plus/priroda/vest/trik-iskusnih-bastovana-evo-kako-da-vam-ljubicice-cvetaju-tokom-cele-zime/1520890

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish