Image Alt

Трик искусних баштована који мало ко зна

Трик искусних баштована који мало ко зна

Парадајз је један од основних састојака многих јела, а када се споји са босиљком је добитна комбинација. А ово правило не важи само у кухињи, већ и у башти.

Босиљак одбија штеточине које нападају парадајз, јача отпорност на биљне болести и повећава род парадајза.

Поред сваке саднице парадајза пожељно је посадити три саднице босиљка. Берете ли редовно врхове босиљака, разгранаће се и произвести више ароматичних листова, а неће прерано отићи у цвет.

Према искуствима биовртлара и невен на парадајз делује као природна заштита и поспешује његов род. Невен је уједно и лековита биљка. Добар сусед парадајзу је и бели лук који одбија црвеног паука (копривину грињу).

Илустрација: ПОред парадајза је добро посадити босиљак и невен који ће га штитити од штеточина 

Поред парадајза добро је садити и ниски пасуљ или црни азуки-грах јер махунарке фиксирају азот у тлу и чине га доступним корењу парадајза те тако служе као природно ђубриво. Високи пасуљ и грашак ипак не треба садити поред парадајза јер се може заплести око њега и загушити га. Шаргарепа повољно делује на парадајз, али посађена испод њега створиће ситније корење.

Оно што никако не бисте требали посадити до парадајза је кромпир, краставац и коморач јер излучевине њихова корења негативно делују на раст парадајза.

Парадајз је подложна и сличним болестима као кромпир и кукуруз, стога би те биљке требало садити подаље.

Парадајз не треба садити ни близу паприке јер се те биљке такмиче за храњива својства из земље. Испод парадајза добро је садити и зелену салату, цикорију, келерабу, роткву, спанаћ, першун, празилук или купусњаче – тако се уједно и боље искоришћава простор око парадајза који расту у висину.

Извор: https://zena.blic.rs/basta/pored-paradajza-posadite-ovu-biljku-i-radace-nikad-bogatije/tyhgy14

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish