Тражио јагње за славу, данас има фарму оваца
Почео сам са 20 оваца, а данас их имам преко 3.000, тако почиње причу, Радојица Кусић са Вучијака код Прњавора, власник једне од највећих фарми оваца.
Све је почело случајно, када је за славу своје породице тражио јагње за трпезу и није могао наћи. Тада је, прича он, преломио да набави неколико оваца за своје потребе.
“Тражио сам на све стране, па или нема или је овца. Онда сам ја узео пар комада за себе и тако је почело. Било је то 20, 30, па 50, размножавало се, куповао и ево нас данас ту смо где смо. Нисам тада мислио да ће то данас бити оволико стадо”, каже Радојица, те додаје да је на почетку било доста лакше него данас.
Данас му је највећи проблем радна снага, што мучи све наше фармере.
“На почетку је било доста лакше, било је радника, радило се, сада је тешко доћи до људи. Долазе радници са стране и по неколико мјесеци остају овђе. Тешко је, али ту смо у томе, уложено је у објекте и не исплати се да то све укинемо сада”, каже Кусић, те напомиње да је највише обавеза када се јагње и у сезони шишања.
Овнови и преко 1.000 евра
Упркос добрим условима за боравак у шталама и торовима на Вучијаку, Кусић је принуђен да стада током године шаље и на испашу, јер нема довољно пространства за сва грла.
“Дио стада иде на испашу на Купрес, тамо буду око четири мјесеца, док други дио борави на Вучјој планини. Налазимо се у брдовитом подручју које погодује овцама, али мањак пространства прави проблем”, каже овај домаћин у чијем стаду доминирају влашићке праменке, а редовно га занови и новим врстама.
Илустрација: Радојици је највећи проблем радна снага што мучи све наше фармере
Радојица истиче да је прије три године на Купресу 10 оваца продао за по двије хиљаде марака, јер се продаја у клаонице не исплати.
“Код мене су овце у шталама када дођу октобар и новембар, и ту буду до маја мјесеца”, прича овај фармер, те додаје да све што буде јагњади то може продати.
Када су у питању овнови, истиче да се не могу купити испод 2.000 КМ (1.000 евра).
“Ако тражиш да ваља ишта, испод те цијене не постоји. Ја сам знао дати и по пет-шест хиљада марка, прије неколико година, али ту су били бирани примјерци са сајмова”, говори Кусић.
13 радника брине о фарми
Бригу за стадо од преко 3.000 оваца води 13 радника, а неки од њих у Прњавор долазе из других крајева земље. Ернад Месић из Цазина код Кусића борави током зимских мјесеци, па све до ових дана прољећа, када је активна сезона шишања.
“За тај процес каже потребно је знање и вјештина, да не посијечеш овцу. Чим се издвоји јагње из ње онда иде шишање, то мораш пазити, мораш све гледати. Битна је и пракса”, наводи Месић, који након шишања код
Илустрација: За шишање је потребно знање и вештина да не посечеш овцу
Кусића иде даље истим послом, док овце са ове фарме иду на пашу.
Месић додаје, да су важни и први дана након јагњења, када треба бринути о младима како би ојачали и ишли уз стао.
Фарма Кусић са својим радницима сама спрема и већину хране, па тако сију јечам, зоб и кукуруз, док остатак купе.
Извор: https://www.nezavisne.com/ekonomija/agrar/Trazio-jagnje-za-slavu-danas-ima-3000-ovaca/901441