Image Alt

Србија се поноси оваквим домаћинима, само да их буде више!

Србија се поноси оваквим домаћинима, само да их буде више!

У овој години је купљен јако велики број нове механизације, што ми је посебно драго јер то значи да ће нам села остати жива и да ће домаћини са подручја наше општине наставити да се баве пољопривредом. На подручју општине Горњи Милановац велики број домаћинстава успешно се бави пољопривредом. У тешким временима многи од њих нису одустали од сточарства, попут Ненада Стризовића из села Брђани. Да сточарство није нимало лак посао и да захтева доста одрицања и пуно рада, истиче и сам домаћин.

– У нашем домаћинству имамо двадесет два грла, ради се од јутра до мрака и није лако. Али,нема одустајања у посао је укључена цела породица. Субвенције које добијамо од стране општине нам доста значе. У плану је да следеће године конкуришемо и за пројекте који ће унапредити нашу производњу, као што је пројекат паметне штале – рекао је за РИНА Ненад Стризовић, власник домаћинства у Брђанима.

Локална самоуправа, из године у годину издваја све већа средства за развој пољопривреде милановачког краја. Аграрни буџет за наредну годину биће креиран у циљу да се помогне домаћинима да осавремене своју производњу, јер, како истиче председник опшптине Горњи Милановац, то је кључ успеха и оно што је можда Србији данас најпотребније када је у питању аграр.

     
– Оно што је у Европи већ заступљено, јесу паметне штале са роботима које уместо човека обављају послове. Један робот може да опслужи седамдесет пет грла, а за управљање роботом потребан је један човек и то је нешто што је будућност. То не кошта мало, али општина је спремна да преузме на себе део плаћања саме камате на кредите, можда и део кредита, ту је наравно и ИПАРД фонд, али и домаћини који могу сами да обезбеде одређена средства, како бисмо од двадесет пет направили педесет грла и како би они могли да живе од тога, рекао је Дејан Ковачевић, председник општине Горњи Милановац.

Он додаје да ће општина Горњи Милановац наставити да повећава аграрни буџет и у годинама које следе, како би подстакла младе да се баве пољопривредом, а постојећим пољопривредницима помогла да увећају своје приходе. Ове године је општина определила 72.000.000 динара директних субвенција пољопривредним произвођачима.

– Радује ме то што су до сада домаћини аплицирали за куповину преко тридесет трактора. У овој години је купљен јако велики број нове механизације, што ми је посебно драго јер то значи да ће нам села остати жива и да ће домаћини са подручја наше општине наставити да се баве пољопривредом – нагласио је Ковачевић.

Извор: РИНА; АЛО

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish