Image Alt

Раскошни цветови украс у башти и на тањиру

Раскошни цветови украс у башти и на тањиру

Са шареним и нежним латицама разних боја и величина дан и ноћ је једно од најомиљенијих врста цвећа који украшавају наше баште и балконе. Није захтевно за узгој, добро подноси ниске температуре а сеје се крајем марта или почетком априла. Може се садити и расад који је узгајан у пластенику, али тад је осетљив на хладноћу па је најбоље посадити крајем априла кад прођу мразеви. Предност овог прелепог цвећа је и што је врло јефтино па кесица семенки кошта између 45 и 49 динара. Сади се у леји, али и саксијама, а постоје и висеће врсте које су елегантан украс сваког балкона.
Дан и ноћ је јестив, цветови имају свеж, зелен укус с благим мирисом менте, врло су нежни и користе се као додатак у свежим салатама уз полутврде сиреве или као декорација за колаче.

 

Илустрација: Нежне латице цвета су јестиве и одличан украс на тањиру

Госпин цвет
Дан и ноћ ( лат. Viola tricolor) припада породици љубичица а у нашем народу је овај цвет познат и под именима маћухица, тробојна љубичица, милованка, сиротица, шарена љубичица, госпин цвет… У зависности од сорте може бити једногодишње, двогодишње или кратко вишегодишње цвеће.
У питању је ниска биљка која порасте од 10 до 30 цм. Најчешће се сади у априлу, али и крајем августа кад је неопходно преко семена насути мало песка и покрити фолијом која се га заштити од хладноће током зиме. Фолија се скида у пролеће кад крену изданци. Сеје се плитко у земљу, а период ницања је од шест до 14 дана у зависности од температуре. Приликом сетве или уколико садите расад водите рачуна о размаку који треба да буде између 20 и 30 цм како би свака биљка имала довољно места да се развије. Приликом куповине расада обратите пажњу да листови буду здрави и зелени, а биљка пуна цветних пупољака. Након сађења залите га водом собне температуре али без квашења листова. Дан и ноћ воли добро дренирано земљиште у коме се не скупља влага која може оштетити корен. Овај цвет има шупљу стабљику и јајасте листове који су по ивицама благо рецкави. Из пазуха листова појављују се цветови на дугим петељкама. Цвета у периоду од маја до септембра и цветови подсећају на љубичицу. Овај цвет је најчешће вишебојан у разним нијансама љубичасте или плаве и жуте и беле боје, као и комбинације више боја.
Дан и ноћ успева и у полусенци једино јој не погодују влажна земљишта због положених стабљика и треба водити рачуна приликом заливања да се биљка не натопи превише. Уколико се определите за саксијски узгој потребно је посуду напуните до две трећине земљом, потом ставити пет семенки, прекрити их земљом, залити и сачекати да биљка порасте. У саксијама ће бити више жбунастог облика са различитом комбинацијом боја зато што ова биљка воли да се међусобно укршта.

Илустрација: Дан и ноћ је врло привлачан разним штеточина, највише га нападају пужеви и лисне ваши
Нега и заштита од штеточина
Искусни баштовани препоручују јесењу сетву зато што биљка боље развије корен, буде јача и дају више цветова. Када је у питању прихрана треба користити ђубриво богато фосфором и калијумом. Током периода цветања морају се уклањати прецветали цветови и суве гранчице. На овај начин продужавате период цветања док ће сами цветови бити крупнији а биљка ће сачувати леп облик.
Дан и ноћ је врло привлачан разним штеточина, највише га нападају пужеви и лисне ваши. Уколико сте ово цвеће посадили у башти од пужева га можете заштити тако што ћете око цвећа посути ситан, оштар песком. За обрану од лисних ваши треба користити различите биљне препарате од коприве, белог лука или дувана. Кад су у питању болести ово цвеће најчешће оболева од пепелнице, плесни, трулежи корена и пегавости листа. Симптоми болести јављају се у периоду повећане влажности па је умерено заливање два до три пута недељно сасвим довољно чак и лети.
Као што смо већ напоменули ово цвеће је јестиво и без бојазни га можете користити као декорацију. Употреба цвећа у кулинарске сврхе датира од старог Рима, а данас је саставни део кинске, индијске и кухиње Блиског истока. У кулинарске сврхе користи се цвет који није третиран пестицидима, а уколико га берете у сопственој башти најбоље је сачекати да се цвет у потпуности отвори и буде сув без јутарње росе. Приликом припреме хране са овим цветом треба имати у виду да је пун полена па је препорука да га избегавају особе алергичне на полене. Дан и ноћ, али искључиво надземни део дивље, пољске врсте, употребљава се у лековите сврхе за разна кожна оболења, против појачаног знојења, за избацивање песка из бубрега. Ипак, треба водити рачуна да у већим количинама може бити отрован, па је савет да се обавезно консултујете са познаваоцем лековитог биља пре употребе овог цвета у лековите сврхе.

Извор: Агробизнис магазин

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish