Image Alt

Продаја расада и цвећа никада боља, баште све лепше

Продаја расада и цвећа никада боља, баште све лепше

Блага зима и рано пролеће су иницирали раст биљака у пластенику и продају исте. До априлског снега више од половине произведених количина су ,,плануле“ за разлику од ранијих година када се тај посао одвијао до Ђурђевдана.

На краљевачкој пијаци недељом све ври као у кошници, понуда али и потражња одлична. Више него топло време са 30 у плусу измамило је љубитеље цвећа садница али и произвођаче поврћа да крену са садњом. Парадајз, паприка и краставац тренутно најтраженији мада овде пазаре углавном хобисти и купци за мале баште. Бугариновићи из Вранеша расадом се баве годинама.

,, Година је нама била повољна за производњу, мање смо утрошили енергената али је последњих дана расад нагло израстао и добро је да продаја иде. Никада раније нисмо кренули са продајом. Углавном се тражи основно паприка, парадајз, краставац. Ми имамо и расад зачинског биља тако да се и то продаје. Мање је захтевно и може се гајити у саксији на тераси.,, каже Горан

Истина је да се у априлу обавља садња али тек у задњој декади, међутим ове године продаја је кренула још почетком месеца. Продавци кажу да се расад купује и за садњу на отвореном, што је велики ризик.

,, Велики купци долазе код куће, овде продајемо углавном недељом. Велика је потражња, људи су схватили да им је јефтиније да сами производе поврће јер је скупо .Оно што није добро људи купују расад за садњу на отвореном. Април уме да буде варљив тако да не препоручујемо садњу на отвореном, али купци сами одлучују шта желе“ сугерише Далибор Ђорђевић.

Када је у питању продаја цвећа чини се интересовање је још веће имајћи у виду да је за ове лепотице потребна само тераса.Шаролика понуда и шаролике цене од 30 динара за винке и босиљак па до хиљаду динара за огромне примерке цветница.

,, Стандардна продаја највише иду калиопе, ледене, сурфиније , девојачки вео, сребрне лозице. Од баштенских махом каранфил, кадифа,винке, босиљак…све зависи. Од величине и сорте зависи и цена, На више има наравно и попуст, насмејано каже Зорица.

Не јењава интересовање ни за украсно воће, шибље и руже, што је права егзотика у односу на домаћи сортимент.

,, Ове са бусеном и у саксији можете садити и до краја маја. Воћне саднице не препоручујемо мада и њих имамо у расаднику у Ратини. Да ли због промене климе или је нека мода не знам али доста иду саднице јужног воћа, палме, зимска магнолија, бонсаи врбе, јапанске трешње и јабуке, вероватно због лепог цвета. Траже се и зимзелене биљке и перене. Купује народ воли да му двориште буде лепо“,каже Зоран Средојевић.

Снег и мраз су на неких седам дана обуставили продају а онда из почетка. На жалост неки су морали на поправни и поред савета који су добили да биљке још нису спремне за башту. Интерсантан је податак да смо прошле године почетком 7. априла имали снег који нас није заобишао ни ове сезоне и то баш када му време није, тако да су многе биљке на отвореном ,,пропале“јер је 20. априла у Србији забележен мраз и до -5.

Соња Цветковић

Агробизнис магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish