Правилна резидба боровнице за добар и квалитетан род
Са почетком нове производне сезоне, пољопривредници у Србији припремају се за важне агротехничке мере које ће им одредити принос у наредном периоду. Један од најважнијих послова у засадима боровнице је резидба, која директно утиче на здравље биљака, као и на количину и квалитет плода.
Значај резидбе – припрема за обилну бербу
Добро воћарство почива на уредној и благовременој резидби. Искусни узгајивачи знају да стање у воћњаку у пролеће зависи од услова који су владали током претходне сезоне, као и од зимских температура. Ове године, због повољних временских услова, резидба је у неким засадима почела већ 17. фебруара.
„Температура има важну улогу у овом процесу. Резидба се не препоручује када су температуре испод нуле. Такође, важно је сачекати да се пупољци разликују како би се исправно одредило које гране треба оставити, а које уклонити“, објашњавају стручњаци. У Србији су најчешће заступљене сорте боровнице Blue Crop и Duke, које се разликују по карактеристикама раста и начину резидбе.
Колико пупољака треба оставити? Један од кључних аспеката резидбе је одређивање броја цветних пупољака који ће обезбедити добар принос. Препоручено је да се остави између 250 и 300 цветних пупољака по жбуну, то ће осигурати принос од 4 до 5 килограма по жбуну, односно 12-16 тона по хектару.
„С обзиром на то да постоји могућност касних пролећних мразева, препоручљиво оставити нешто више цветних пупољака како би се осигурао стабилан принос“, истичу стручњаци.
Како се правилно орезује боровница?
Током резидбе уклањају се старе гране, док се младе остављају да би се обезбедила дуготрајна продуктивност жбуна. Гране које треба уклонити лако се препознају – оне су старе 3-4 године и имају сиву боју.
„Циљ резидбе је да се старе гране замене младим, да се жбун отвори у централном делу, што побољшава циркулацију ваздуха и спречава појаву болести“, напомињу стручњаци.
Кључни кораци у резидби боровнице:
- Уклонити све старе, осушене и поломљене гране.
- Оставити између 250 и 300 цветних пупољака по жбуну.
- Отворити центар жбуна ради боље осветљености и проветравања.
- Смањити висину жбуна како би брање било лакше.
Заштита након резидбе
Након што се заврши резидба, неопходно је заштитити жбун од болести и убрзати опоравак биљке. Примењују се бакарни препарати (плаво уље) који дезинфикују свеже резове и спречавају продор патогена. Такође, додаје се гранулисано ђубриво, које се полако апсорбује у коренов систем уз кишу.
Разлике у резидби између сорти
Резидба се разликује у зависности од сорте боровнице:
- Blue Crop – Жбун расте у висину, па је потребно усмерити резидбу тако да се подстакне разгранавање.
- Duke – Развија више бочних грана, што захтева другачији приступ како би се избегло прегушено засад.
Грешке у резидби могу довести до смањеног приноса и неуједначеног развоја жбуна, а исправљање тих грешака може потрајати дуго.
Закључак – квалитетан засад за дугорочан принос
Правилна резидба није једнократан задатак, већ процес који утиче на родност боровнице у дугорочном периоду. Уз примену одговарајућих агротехничких мера, произвођачи могу очекивати стабилан принос и квалитетне плодове који су спремни за тржиште.
Извор: Плодно и родно ПРВА ТВ, Тибор Патрик