Image Alt

Од отпада паприке за ајвар Јелена додатно зарађује

Од отпада паприке за ајвар Јелена додатно зарађује

Колико је прављење зимнице захтеван и тежак посао зна свака домаћица или домаћин који се с јесени упусти у ову „авантуру“. Без ајвара преко киселих краставчића и купуса до паприке, просечно српско домаћинство не дочекује зиму.

Постоје и они који су одлучили да део српске традиције претворе у уносан посао. Међу њима је и Јелена Милетић из Медвеђе која већ неколико година производи зимницу, ајвар, пинђуре, слатка и џемове. Али, то је само један део њене приче.

Када је остала без посла пре две и по године морала је да пронађе алтернативу и крене да зарађује за живот и своју породицу. Тада је отворила занатску радионицу „Завичај у тегли“. Када је схватила да посао добро иде одлучила је да прошири асортиман производа, али и свој женски тим.

Данас Јелена по сезони произведе хиљаде тегала разноразне зимнице, а пронашла је начин да заради и у остатку године, јер како каже за то има простора. Од отпада печене паприке коју користи за производњу ајвара и које испече 250 килограма дневно у сезони, она прави, ни мање ни више, него козметику.

„Тражила сам шта могу да радим у зимском периоду. Са професором са Факултета за општу и физичку хемију Стеваном Благојевићем, дошли смо до идеје да се остаци од паприке не бацају, да се не производи био отпад, већ да ми то сушимо и да убацујемо као активну компоненту у сапуне, као и да од тога правимо маске за лице“, каже Јелена за БИЗЛифе.

 

Илустрација: Код Јелене нема отпадака све се искористи

 

Ова женска предузетничка радионица из Јабланичког округа осмислила је како да се отпад од паприке искористи за прављење нових производа – чврстих сапуна и сувих био-маски за лице. Овај подухват реализују заједно са удружењем „Био Идеа“ и Институтом за општу и физичку хемију.

Идеја је једна од подржаних у оквиру пројекта „ЕУ за Зелену агенду у Србији“ који, уз техничку и финансијску подршку Европске уније и у партнерству са Министарством заштите животне средине, спроводи УНДП у сарадњи са амбасадом Шведске и Европском инвестиционом банком (ЕИБ), уз додатна финансијска средства која су обезбедиле владе Шведске, Швајцарске и Србије.

„Направили смо једну серију, држали смо и радионице за заинтересоване, а ускоро крећемо у озбиљну производњу. Мени је најважније то што смо организовале радионице и обуке за жене, да свака од њих може да се самозапосли. Важно је радити на буђењу свести везане за управљање отпадом“, наводи Јелена за и додаје да су на једној од тих радионица правили сапуне од отпадног уља.

Илустрација: Од добре паприке може да се направи и козметика

Потпуна елиминација био отпада

Јелена најављује и да ће се производи од остатака паприке наћи у продаји од новембра, те да је на овај начин успела да елиминише био отпад који чест проблем, нарочито у крајевима у којима се више производи зимница, попут Јабланичког округа, у ком током сезоне производње ајвара остане 21.000 тона овог отпада.

У Јелениној радионици ајвара „Завичај у тегли“ више нема отпада, већ се сушени прах од семенки, петељки и других делова паприке користи као састојак у сапунима и био-маскама. А отпада има. Након производње једног килограма ајвара на традиционалан начин, остане и до килограм отпада који чине петељке, семенке и други делови паприке.

Објашњава како изгледа читав процес производње ових козметичких производа.

„Остатак од паприке која иде у ајвар се осуши, па се самеље и тај прах је главна компонента у коју се убацују још две компоненте и то буде маска. Код сапуна се самлевени прах убацује у смесу за сапун. Мој син је тинејџер и ова маска му је помогла са проблемом са акнама, а у плану нам је да правимо сапун од паприке за уморне ноге“, каже Јелена.

Извор: https://biznis.kurir.rs/moj-biznis/4269444/jelena-miletic-iz-medvedje-pravi-kozmetiku-od-paprike-za-ajvar

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish