Image Alt

Ову биљку треба да има свака кућа на селу

Ову биљку треба да има свака кућа на селу

Тамјаника је изузетно декоративно цвеће са прелепим зеленим листовима оивичени белом бордуром по ивицама која подсећа на чипку. Може да се гаји као собно цвеће, али и као висећа лепотица са балкона која се лако уклапа са осталим цветницама као што су мушкатле и петуније.
Има изразит мирис тамјана по чему и носи име, а током лета најбоља је природна заштита од комараца и других инсеката. Осим изузетно декоративног изгледа велика предност овог цвећа је и што је врло једноставно за узгој и одржавање.

Расте и до два метра
Тамјаника (лат. Plectranthus sp.) је пузавица чије гране могу да израсту и до два метра. Због специфичног мириса тамјана у нашем народу је позната и као Хиландарски босиљак или Света Петка у част хришћанске светитељке која је позната као заштитница жена. Размножава се резницама које се са матичне биљке узимају у јесен и стављају да се ожиле на светло и топло место. Тамјаника не воли хладноћу, па зими обавезно треба унети саксије са терасе како не би промрзла и пропала. Ако је садите напољу потрајаће једну сезону, јер чим ударе први мразеви она ће увенути. Уколико је гајите као собну биљку онда може да потраје и више година. Сади се у пролеће кад дневне температуре достигну барем 15 степени. Има јак и разгранат коренов систем, али се и сама биљка приликом раста шири па то треба узети у обзир приликом избора саксије. Сади се у растресит супстрат а на дно саксије убаците ситан шљунак како би земљиште могло да се добро дренира. У супротном око корена се врло брзо могу створити гљивице које уништавају жиле и доводе до сушења биљке. Листови су јајастог облика, светло зелене боје са белом бордуром, дужине око шест сантиметара и веома су декоративни.
Саксије поставите на јужној страни балкона јер воли топлоту, добро подноси директне сунчеве зраке али је толерантна и успева и у засенченом простору. Тамјаника се током раста шири и бокора па је пожељно орезивати је како бисте имали леп облик уместо да изданци штрче на све стране. Уколико је комбинујете са другим врстама цвећа у једну жардињеру немојте садити више од рецимо једној струка тамјанике и једне висеће мушкатле и то на раздаљини од 20 цм како би имале места за ширење. Повремено цвета ситним белим и светло љубичастим цветићима који су смештени у мале цвасти као да су нанизани на гранчице биљке.

Илустрација: Ова биљка је богата ароматичним уљима која миришу на тамјан и терају комарце и мољце

Тамјаника није захтевна за узгој. Од пролећа до јесени обилније се залива једном у пет до седам дана, али треба водити рачуна да се вишак воде не задржава у подметачу саксије. Једном у две недеље потребна је и прихрана течним ђубривом како би брже и лепше напредовала. Приликом орезивања гранчице се могу побости у супстрат и уз редовно заливање брзо ће пустити нови корен. Уколико тамјанику купујете као већ формирану биљку бирајте оне које су разгранатије без превише изданака који штрче. Како саветују љубитељи и познаваоци цвећа треба куповати биљке у дубљој саксији којој је корен боље развијен јер ће брже напредовати након пресађивања. Водите рачуна да нема црну боју по ивици листа јер је то знак да је биљка болесна.

Тера комарце и мољце
Цела биљка а посебно листови богати су ароматичним уљима који одбијају инсекте и најбоља су природна заштита од инвазије комараца или мољаца током лета. Тамјаника је отпорна биљка и ретко је погођена болешћу. Уколико приметите одумирање појединих листова које најчешће креће од самог врха вероватно су је напале гљивице које продиру у биљку кроз корен и запушавају спроводне судове. Гљивице се најчешће појављују кад се биљка залива више него што јој прија зато оштећене листове уклоните и направите паузу са заливањем како би се сама биљка изборила са гљивицама под условом да није захваћено превише корена. Због свог јаког мириса најчешће није мета штеточина осим биљних ваши које се могу појавити на полеђини листова, сисају биљне сокове и тако уништавају лист. Уместо хемијских средстава покушајте да је заштитите на природан начин. Потопите две до три шаке исецканог листа од парадајза у три чаше млаке воде и оставите да одстоји преко ноћи. Течност процедите и сипајте у флашу са распрскивачем, па овим раствором испрскајте биљку посебно наличје доњих листова где се највише скупљају биљне ваши. Састојци листа парадајза који су токсични за ове штеточине али неће оштетити тамјанику, нити су опасани за људе.

Извор: Агробизнис магазин

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish