Image Alt

Обновом имања и старих кућа чувају историју села

Обновом имања и старих кућа чувају историју села

ЗАБОЈНИЦА КОД КНИЋА –

Традиција, богата историја и остаци вишевековног боравка једне породице на сеоском имању довело је до тога да се Гвозденовићи из Забојнице код Кнића врате свом огњишту и започну обнову старих кућа како би оживели дух прошлих времена, кроз озбиљан план за бављење етно туризмом који ће свима бити доступан.

Породица Гвозденовић у селу Забојница код Кнића одлучила је да у потпуности обнови вишевековно огњиште. Објекти из различитих периода, од којих је најстарији из XVII века, пружају се широм дворишта и чекају рестаурацију.

породица, гвозденовић, забојница, кнић, етно, село

Извор: РТВ (Ана Ребић)

“Целокупно породично стабло доминира негде од 1833. године, још је и за време Турака постојало, тако да се проширило на више насеља. Можемо да кажемо да ова качара овде, од које се виде и темељи је најстарија од свих грађевина. Направљена је још за време Турака и записано је у турским књигама где се води као Гвозденова качара. Потиче још из XVII века и ту се одржавала некад разна окупљања, посела, прела…”, рекао је Војимир Гвозденовић, власник Етно села Гвозденово у Забојници код Кнића.

Идеја да се направи концепт етно села које ће бити приступачно свима, чак и са бесплатним боравком, укључујући и активни туризам у природи потекла је од Владимира Гвозденовића који је живео и радио у Немачкој, а данас грађевинску фирму води из Забојнице.

“И даље водим фирму коју имам у Немачкој али у исто време и сређујем своје домаћинство и своју кућу где ћу кренути да се бавим туризмом, а гости ће моћи овде да дођу и да посете једно лепо имање. Идеја за људе који дођу је та да ће они моћи да користе наше имање а да не морају да потроше неки велики новац. Моћи ће да понесу своју храну и пиће где ће моћи да проведу дан у природи и нашем дворишту, у нашим кућама могу да буду и бораве без да потроше новац, а постојаће програм и за људе који ће имати тог дана одређено јело које ће се служити гостима. Људи који немају село хоћу да се осете као да су дошли код своје баке и деке на село и да осете ту чар”, казао је Гвозденовић.

Поред аутентичних кућа и старих предмета који ће чинити и музејску поставку села у понуди су и традиционални производи, зимница, домаћа јаја и суво месо, ракија и врућа погача а за тај део посла задужена је Владимирова супруга Маријана.

“Раније искрено нисам правила зимницу и када сам први пут узела нешто да направим била сам скептична да ли ће то испасти како треба. Међутим када сам све то завршила и када сам пробала саму себе сам изненадила и сви су били одушевљени мојим производима. У почетку када сам дошла овде код свог мужа нисам била сигурна да ли ћу све то моћи, да ли ћу се снаћи. Међутим врло брзо сам се навикла на све ово и на село и на живот на селу и могу вам рећи да ми је лепо и да ми се свиђа његова идеја. Има моју подршку у свему што је замислио”, напоменула је Маријана Гвозденовић.

Идеја породице Гвозденовић је да кроз обнову имања и старих кућа сачувају историју села и успомене на претке док у исто време кроз етно туризма доприносе и развоју Забојнице јер ће свако домаћинство моћи да продаје своје производе посетиоцима.

Извор: Повратак завичају: Етно село породице Гвозденовић из Забојнице код Кнића – ЈМУ Радио-телевизија Војводине (rtv.rs)

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish