Најбољи савети из искуства озбиљног домаћина – овчара
На фарми у Обровцу, Милан Станковић већ деценијама негује елитну расу оваца – Илдефранс. Са великим искуством и посвећеношћу, Милан објашњава шта је све потребно да би се овчарством остварио успех.
– Ово није само посао, већ начин живота. Животиње морају да се воле, јер оне ту љубав враћају. Не могу се гледати само бројке и зарада – каже Милан, истичући да је овчарство непрекидна борба, али и извор великог задовољства.
Период јагњења: најзахтевнији део године
Према његовим речима, зима је најважнији период за сваког овчара, када почиње јагњење.
– Само сада видимо ко је правилно радио са стадом, ко је одржао здравље мајки и ко ће имати квалитетна јагњад за продају. Највише труда улажемо да овце што лакше прођу кроз порођај, јер од тога зависи и здравље јагњади – истиче Милан.
Иако је некада јагњење почињало тек у фебруару, климатске промене су донеле другачије услове. – Данас већ у јануару имамо различит развој јагњади, јер смо морали да прилагодимо све условима који су се драстично променили – додаје он.
Технологија и посвећеност као предуслов
На фарми Станковића све је уређено тако да се максимално уштеди енергија и обезбеди комфор за овце. Просторије су изоловане и добро проветрене, чиме се избегава појава амонијака.
– Вентилација је кључна. Животиње овде имају комфор и у најхладнијим данима. Вода им никад не заледи, чак ни на -14 степени. Ово нам је омогућило да значајно смањимо губитке, јер је овце лакше надгледати и спречити проблеме пре него што се појаве – објашњава Милан.
Савети за почетнике
Милан је свестан колико је важно пренети знање онима који тек почињу са овчарством.
– Најчешћа грешка је што људи штеде храну пре шишања оваца, мислећи да ће тако олакшати цео процес. То је велика грешка јер овце након шишања морају имати квалитетну исхрану како би се опоравиле. Ако се уложи у тај период, све се враћа десет пута више – саветује он.
На питање како успева да се носи са изазовима, Милан одговара искрено: – Ово је рад од више од 20 година. Било је успона и падова, али успех је у посвећености. Животиња није број, то је живо биће које заслужује пажњу и негу.
Милан Станковић: Љубав према овцама је кључ успеха у овчарству – 7 савета искусног произвођача
- Правилна нега оваца након шишања
– Никада не штедите на храни пре или након шишања. Овце морају имати довољно квалитетне хране како би се што брже опоравиле од стреса и дале квалитетну јагњад. - Контрола здравља и услови у објектима
– Добра вентилација и стална контрола температуре су од кључног значаја. Просторије треба да буду такве да се амонијак не задржава, а вода доступна у сваком тренутку, чак и при екстремно ниским температурама. - Организација рада
– Животиње треба груписати у складу са њиховим потребама. На пример, младунци који почињу да једу сено треба одвојити од мајки како би им се олакшало прихватање хране и омогућио правилан развој. - Превенција проблема
– Правовремено уочавање проблема је кључ успеха. Како Милан каже, важно је посматрати стадо и предузети мере пре него што се појаве озбиљни здравствени или организациони изазови. - Улагање у квалитетну опрему
– Иако почетни трошкови могу бити већи, квалитетна опрема, попут модерних штала и система за напајање, значајно смањује ризике и олакшава свакодневни рад. - Посвећеност је пресудна
– Неопходна је стална присутност и надзор над стадом. Како Милан истиче, овце не могу саме превазићи проблеме – ваша улога је да их на време подржите. - Љубав према послу
– Најважније је волети оно што радите. Животиње осећају ту енергију и враћају је кроз продуктивност и здравље.
Извор: ТВ ПРВА
Аутор: Тибор Петрик
Фото: Архива Агробизнис магазина