Image Alt

“Лажни ајвар” готов за само 30 минута

“Лажни ајвар” готов за само 30 минута

Ускоро почиње многима омиљени део септембра, припрема зимнице за зиму када дворишта широм Србије замиришу на печене паприке, а свака домаћица верује да је баш њен ајвар најукуснији и најлепши.
Ајвар је један од популарнијих намаза широм Балкана, а углавном се сматра да је његово порекло из Македоније. Као главни састојак наводи се црвена паприка, али постоје различите варијанте с додатком патлиџана, љутих папричица и белог лука.

Илустрација: Паприка је главни састојак и овог ајвара/ ФОТО: Pixabay

Његова припрема може трајати сатима. Због тога, уколико желите домаћи ајвар који можете одмах јести, испробајте овај рецепт.

Састојци:

  • 8 комада црвене паприке
  • уље
  • 4 чена белог лука
  • 2 кашичице соли
  • зачини по жељи

Припрема:
Паприке за ајвар најчешће се пеку на роштиљу или у рерни, али најбржа опција је печење у тигању. Ако се одлучите за ту варијанту, бирајте онај који има поклопац, најбоље провидни да можете да наџирете „ситуацију“.

Паприке оперите, просушите и поређајте их да се пеку на средње јакој ватри на мало масноће. Када су са свих страна једнако печене пребаците их у ватросталну посуду или чинију коју ћете прекрити прозирном кухињском фолијом и оставити их да се охладе.

Кад су се охладиле, фолију уклоните и прионите на најзахтевнији корак овог рецепта – гуљење паприка и чишћење од семенки. Очишћене паприке ставите у блендер, додајте им уље, очишћене ченове белог лука, со и зачине по жељи и изблендирајте до жељене густине. Добијени ајвар преспите у стерилне стаклене посуде, добро их затворите и одложите на тамно и хладно место.

Извор: https://www.krstarica.com/kuvar/zimnica/recept-za-lazni-ajvar-gotov-je-za-samo-pola-sata/

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish