“Лажни ајвар” готов за само 30 минута
Ускоро почиње многима омиљени део септембра, припрема зимнице за зиму када дворишта широм Србије замиришу на печене паприке, а свака домаћица верује да је баш њен ајвар најукуснији и најлепши.
Ајвар је један од популарнијих намаза широм Балкана, а углавном се сматра да је његово порекло из Македоније. Као главни састојак наводи се црвена паприка, али постоје различите варијанте с додатком патлиџана, љутих папричица и белог лука.
Илустрација: Паприка је главни састојак и овог ајвара/ ФОТО: Pixabay
Његова припрема може трајати сатима. Због тога, уколико желите домаћи ајвар који можете одмах јести, испробајте овај рецепт.
Састојци:
- 8 комада црвене паприке
- уље
- 4 чена белог лука
- 2 кашичице соли
- зачини по жељи
Припрема:
Паприке за ајвар најчешће се пеку на роштиљу или у рерни, али најбржа опција је печење у тигању. Ако се одлучите за ту варијанту, бирајте онај који има поклопац, најбоље провидни да можете да наџирете „ситуацију“.
Паприке оперите, просушите и поређајте их да се пеку на средње јакој ватри на мало масноће. Када су са свих страна једнако печене пребаците их у ватросталну посуду или чинију коју ћете прекрити прозирном кухињском фолијом и оставити их да се охладе.
Кад су се охладиле, фолију уклоните и прионите на најзахтевнији корак овог рецепта – гуљење паприка и чишћење од семенки. Очишћене паприке ставите у блендер, додајте им уље, очишћене ченове белог лука, со и зачине по жељи и изблендирајте до жељене густине. Добијени ајвар преспите у стерилне стаклене посуде, добро их затворите и одложите на тамно и хладно место.
Извор: https://www.krstarica.com/kuvar/zimnica/recept-za-lazni-ajvar-gotov-je-za-samo-pola-sata/