Image Alt

Крушедолске снајке пример хуманости и чувања села

Крушедолске снајке пример хуманости и чувања села

Новембра прошле године група младих жена из Крушедола основала је удружење интересантног назива „Крушедолке и снајке” желећи да кроз заједнички рад негују и чувају сеоске обичаје и догађајима које буду организовале обогате живот свога села.Идеја за удруживање потекла је након учешћа у манифестацији коју је организовао Европски центар за регионални развој у њиховом месту када су, како кажу, схватиле да су способне да и саме могу да се чине много тога за добробит свих.

– Основна замисао нам је била да покажемо да смо способне, да искажемо своју женску енергију на најбољи начин – каже једна од иницијаторки Драгана Кијачки дадајући уз смешак да је удружење добило тај назив јер је у тренутку оснивања на окупу било више снајки него рођених Крушедолки.

– Жене на селу су скрајнуте, а могу много више него што имају прилику да покажу. Кренуле смо с прављењем колача, али ту стављамо акценат на очување старих рецепата на савремен начин. Учествовале смо на многобројним манифестацијама у околини као што су „Дани вина” у Ривици, „Пударски дани” у Иригу, „Марадичка јесен” у Марадику, „Михољски сусрети села” у Нерадину, „Јесен стиже, дуњо моја” у Јаску. Свако наше учешће има и хуманитарни карактер. Део зарађеног новца увек издвојимо у хуманитарне сврхе, а сваки динар од продатих епруветица са јаким пићима, искључиво је намењен онима којима је новчана помоћ потребна.

 

Илустрација: Праве колаче али стављају акценат на очување старих рецепата на савремен начин

 

Својим досадашњим највећим успехом, а то им је био и циљ, сматрају организовање јесење манифестације у Крушедолу, који није имао тако нешто за разлику од околних села.

– Назвали смо је „Откуд идеш, Никола”, по стиховима песме која говори о лепоти Крушедола – напомиње Драгана Кијачки.- Одржана је 23. септембра у дворишту наше основне школе у Крушедол Селу. Била је то својеврсна изложба разноврсних производа, од хране и пића, преко женских рукотворина до занатских производа… Учествовала су два културно-уметничка друштва из Ирига и Марадика, основци, предшколци… Изузетно нам је било важно да све лепо угостимо и да све протекне у најбољем реду. Ако изузмемо кишу која је изненада пала, генерално смо задовољне учинком. Било је пуно посетилаца и до нас су стигли само позитивни коментари. Имале смо подршку локалне заједнице која се огледала не само у новчаном него и у моралном погеду, што је јак ветар у леђа.

Крушедолке и снајке би требало ускоро да добију нов простор за деловање од локалне самоуправе недалеко од садашњег. Планирају да прославе годишњицу рада, и сачине план за следећу годину у ком ће се неизоставно наћи новоустановљена манифестација “Откуд идеш Никола”.

 

Илустрација: Свако њихово учешће има и хуманитарни карактер 

 

Чари и мане живота на селу
Катарина Георгијевић додаје да имају у плану да укључе у своје редове и нешто старије мештанке, како би проширили поље рада на подучавање млађих жена у изради ручних радова. И не смао њих, врата овог удружења жена отворена су за све.

– Живот у Крушедолу има својих чари и предности, али жене које нису возачи имају потешкоћа, јер немамо организовани аутобуски превоз, осим за ђаке – каже Катарина Георгијевић. – Ми смо се дружиле по кућама, сада то чинимо и у нашим просторијама. Мушкарци имају више могућности за дружење и окупљање будући да постоји фудбалски клуб и ловачко удружење.

Извор: https://www.dnevnik.rs/vojvodina/kad-zene-preuzmu-inicijativu-krusedolske-snajke-donele-novu-energiju-u-selo-07-12-2023

ФОТО: Facebook/ Удружење жена Крушедолке и снајке

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish