Image Alt

Користимо га стално а ни не знамо шта је

Користимо га стално а ни не знамо шта је

Квасац се може посматрати као микроскопска фабрика која може да се користи за прављење широког спектра производа, од намирница као што су хлеб и пиво до здравствених суплемената или чак био горива.

Како се квасац користи у кулинарству

Квасац је најпознатији по употреби у кулинарству. Хлеб направљен од брашна, воде и соли се једе у целом свету у различитим облицима и формама. Али за добијање лаганог, ваздушастог хлеба хрскаве коре, још један састојак је незаобилазан, а то је квасац.

Током ферментације у прављењу хлеба, квасац производи угљен-диоксид и модификује физичка својства теста кроз деловање ензима. Квасац прво ферментише шећер који се директно прерађује и природно је присутан у брашну. Друга фаза се односи на ферментацију шећера у брашну која се зове малтоза.

Квасац претвара глукозу у угљен-диоксид (што повећава запремину хлеба и средини даје структуру саћа) и алкохол (који испари током печења) Квасац такође производи ароматична једињења која доприносе ароми и укусу хлеба. И на крају, током печења, топлота активира ферментацију, која престаје када температура достигне 50 степени Целзијуса.

Не треба мешати квасац и прашак за пециво. Док је квасац живи природни организам, прашак за пециво је хемијски агенс за дизање теста. За разлику од прашка за пециво и соде бикарбоне, квасац подиже тесто кроз природни биолошки процес који доводи до ферментације.

Илустрација: Квасац се користи на бројне начине у кулинарству, ферментацији пића и као сумплемент у исхрани

Како се квасац користи за здравље и исхрану

Квасац се често користи као суплемент у исхрани људи и повећава биолошку вредност хране за кућне љубимце. Богат је витаминима Б и Д2 и протеинима, а истраживачи активно раде на унапређењу производње ових корисних хранљивих састојака из квасца.

Примена квасца као пробиотика је још једна област употребе. Поред тога што доприноси добром балансу цревне флоре, квасац такође реагује са одређеним патогенима тако што заузима простор који би они могли да нападну (ефекат баријере). Исто тако, квасац може да има директан утицај на неке токсине који имају негативан ефекат на здравље људи и животиња.

И на крају, све је више истраживања о употреби квасца у козметици, укључујући производе за косу, нокте и кожу.

Квасац у храни и ферментисаним пићима

Као и квасац, екстракт квасца је природни састојак који се често користи у прехрамбеној индустрији. Исто као традиционални квасац нуди високу нутритивну вредност, али нема исту сврху. Када се користи у кулинарству, екстракт квасца може да побољша укус јела, слично као биље или зачини. Екстракт квасца је 100% природан и погодан за вегетаријанску и веганску исхрану. Зато се не сматра адитивом. Екстракт квасца може да побољша укус бројних прехрамбених производа (супа, сосова, супа у коцки, сланих грицкалица, готових јела, кобасица итд). Његов допринос укусу омогућава вегетаријанцима и веганима да зачине своју храну без додавања састојака животињског порекла. Поред тога, такође је погодан за производе са ниским процентом соли.

Као што смо већ навели, квасац је катализатор у процесу ферментације. Многи напици као што су пиво, вино, виски и друга алкохолна пића настају ферментацијом у којој се користи квасац. У одсуству ваздуха, ћелије квасца претварају шећере у угљен-диоксид и алкохол. Овај процес се користи за прављење свих врста ферментисаних пића.

Различити сојеви квасца који се користе у прављењу ових пића могу да имају веома специфичне особине које могу да се прилагоде одређеним супстратима (воћу, грожђу, житарицама, репи, сладу итд). Сваки сој такође може да побољша укус готовог производа.

Илустрација: Нема доброг хлеба и пецива без квасца

Употреба квасца у биотехнологијама

Квасац има способност да претвори биљне шећере у гориво. Ова чаролија се дешава током анаеробног процеса (одсуства ваздуха) ферментације. Услед деловања ензима у квасцу, шећери (глукоза) у целулози или скробу се претварају у етанол.

Прва генерација био горива се добија из природних пољопривредних усева и биљака богатих шећером. Истраживачи сада раде на иновацијама друге генерације био горива и из других извора, као што је целулоза из влакана биљака које се не узгајају за људску исхрану. Ово би могло да смањи зависност целог света од фосилних горива и подржи зеленију и одрживију будућност за све.

Истраживачи стално проналазе нове начине употребе овог мултифункционалног организма који могу да буду корисни не само за људе већ и за животиње, биљке и целу планету. Иако величина квасца износи само 3-4 микрометара у просеку, његов потенцијал је много већи од његове величине, као и његова примена.

Илустрација: Квасац се користи у производњи пица

Шта све може квасац?

• Квасац је познат по употреби у кулинарству. Док је квасац живи природни организам, прашак за пециво је хемијски агенс за дизање теста.

• Квасац такође може да има значајне предности за здравље људи и животиња.

• Екстракт квасца је природни састојак који се користи у прехрамбеној индустрији, има високу нутритивну вредност и може да побољша укус јела.

• Многи напици као што су пиво, вино, виски и друга алкохолна пића настају ферментацијом у којој се користи квасац.

• Квасац може да претвори биљне шећере у гориво.

• Квасац подиже и развија тесто и додаје укус у процесу прављењу хлеба.

Извор: https://www.rts.rs/magazin/zivot/5293307/kvasac-hleb-pivo-biogorivo.html

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish