Image Alt

Како да вам руже буду лепе и бујне

Како да вам руже буду лепе и бујне

Постоје неке добро познате методе за постизање јачег цветања грмова ружа, али ту је и низ других трикова који резултирају лепшим цветањем. Према савету стручњака постоје четири методе дају видљиве резултате.

Неке се руже узгајају тако да имају једно спектакуларно раздобље цветања, а затим завршавају сезону, али многе сорте цветају током скоро целе сезоне, уз мало додатне пажње, каже Ерин Шанен, искусна баштованка и аутор стручних чланака у магазину The Impatient Gardenera.

Ако се надате да добијете више од једне рунде цветања по сезони, побрините се да и посадите сорту која то физички може да постигне.

Илустрација: Уклањањем прецветалих пупољака добија се додатно цветање ружа

 

УКЛАЊАЊЕ ПРЕЦВЕТАЛИХ ПУПОЉАКА

Пракса откидања и уклањања оцвалих цветних пупољака уобичајен је начин на који вртлари добивају додатно цветање од својих биљака.

„Оштрим маказама пратите оцвали цвет низ стабло до низа од пет листова и одрежите део стабла цвета тачно изнад њих“, саветује Шанен, додајући како, у идеалном случају, овај сет од пет листова треба да буде окренут према споља ради бољег протока ваздуха.

Водите рачуна да што ажурније и редовније орезујете руже, то ће овај задатак захтевати и мање времена.Осим тога, грмови ружа ће и изгледати пуно боље једном када се уклоне оцвали цветови.

Илустрација: Руже воле орезивање тако грм јача и постаје лепши и отпорнији

 

ОБАВЕЗНО ОРЕЗИВАЊЕ

Компост у тло је користан за здравље и раст руже, укључујући њен потенцијал цветања, кажу стручњаци.

Док се руже развијају и расту, одржавајте одговарајуће снабдевање водом како бисте их одржали здравима и бујнима.

Употреба ђубрива топивог у води током вегетације може такође бити од помоћи за подстицање новог цветања.

Према савету Сандре Зазаре, аналитичарке у Witherspoon Rose Cultureu модерне руже које цветају на новом дрвету нужно је рационално орезати пре него што пупољци крену с растом у пролеће.

Прво покушајте да уклоните слабе, мртве или болесне гране, а при томе одаберите од пет до седам најздравијих грана које ћете задржати као спољни оквир грма руже. Затим смањите висину тих пет до седам грана до отприлике висине колена, уклањајући све бочне гране које расту уз њих.

Након тога се орезују све гране у средини грма.

„Замислите да створите ‘кош’ у који бисте могли да поставите кошаркашку лопту у средиште грма окружену оним главним гранама које сте одабрали,“ каже Сандра Зазаре.

Извор: https://www.espreso.co.rs/lifestyle/zivot/1261697/bastovani-su-otkrili-svoje-trikove

ФОТО: Pixabay

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit sed.

Follow us on
en_USEnglish